AYM, Dündar ve Gül hakkındaki karara dair yeni açıklama yaptı

AYM, Dündar ve Gül hakkındaki karara dair yeni açıklama yaptı

Anayasa Mahkemesi, Can Dündar ve Erdem Gül'le ilgili aldığı kararının ardından başlayan tartışmalarla ilgili yeni bir açıklamada bulundu.

Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül hakkında verdiği 'hak ihlali' kararına yönelik eleştiriler nedeniyle dün geç saatlerde bir açıklama yapan Anayasa Mahkemesi, bugün bazı gazetelerde çıkan haberler üzerine yeni bir açıklamada daha bulundu. Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan da bu sabah, mahkemeye yöneltilen eleştirilerle ilgili açıklamalarda bulunmuştu.

Mahkemenin bazı yayın kuruluşlarında yer alan, 'Başkan'ın Anayasa'ya aykırı olduğundan karşı çıktığı halde niçin gerekçeli karar açıklanmadan basın duyurusu yapıldığı' sorusuna ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"1 Mart 2016 tarihinde bazı gazetelerde "iptal kararları" ile "ihlal kararları"nın karıştırılmasından kaynaklanan yanlış değerlendirmeler yapıldığı görülmüştür. Anayasa'nın 153. maddesinin birinci fıkrasında; 'İptal kararları, gerekçesi yazılmadan açıklanamaz' hükmü yer almaktadır. Anılan kural, Anayasa Mahkemesi'nin iptal davası ve itiraz başvurusu sonucu vermiş olduğu 'iptal kararları' için geçerli olup, bireysel başvuru sonucu vermiş olduğu ihlal kararları yönünden herhangi bir hüküm ifade etmemektedir.

Sayın Başkan'ın göreve gelmesinden hemen sonra iptal kararlarının gerekçesi yazılmadan açıklanmayacağı, 20.3.2015 tarihli basın duyurusu ile kamuoyuyla paylaşılmış ve belirtilen tarihten bu yana Anayasa'nın anılan hükmüne titizlikle riayet edilmiştir. Öte yandan, Anayasa'nın diğer hükümlerinde ve 6216 sayılı Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'da da gerekçesi yazılmaksızın bireysel başvuru kararlarının açıklanmasını yasaklayan bir hüküm bulunmamaktadır. Mahkememizin bugüne kadarki uygulamaları da bu yönde olup tutuklulukla ilgili ihlal kararları gerekçesi yazılmadan kısa karar şeklinde mahkemesine gönderilmekte ve kamuoyu tarafından yakından takip edilen bireysel başvurularla ilgili olarak basın açıklamaları yapılmaktadır."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.