Avrupalı parlamenterler HDP'lilere 'kardeş vekil' oldu

Avrupalı parlamenterler HDP'lilere 'kardeş vekil' oldu

HDP'nin başlattığı kampanyaya destek veren Avrupalı parlamenterler, dokunulmazlıkları kaldırılan HDP'nin 55 milletvekiliyle "kardeş vekil" oldu. Kampanyada hedef, Meclis'teki 550 vekil sayısına ulaşmak.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), yürüttüğü diplomatik ilişkiler çerçevesinde dokunulmazlıkların kaldırılması konusunu Avrupa'nın gündemine taşıyıp, bu kapsamda bir dayanışma kampanyası örgütledi. HDP Dış İlişkiler Komisyonu tarafından yürütülen kampanya dâhilinde Avrupa'nın çeşitli ülkelerinden parlamenterler, dokunulmazlıkları kaldırılan 55 HDP'li vekil ile "kardeş vekil" oldu. 

Bu kapsamda İtalya, İngiltere, İsveç, İsviçre, İskoçya, Almanya, Danimarka, Fransa ve Hollanda gibi ülkelerin parlamentolarından yüzlerce parlamenter kampanyaya dâhil oldu. Birkaç gün önce başlatılan kampanya kapsamında bugüne kadar 176 parlamenter HDP'ye isim bildirerek, kampanyaya dâhil olduğunu açıkladı. Başvurucu parlamenterler, dokunulmazlığı kaldırılan 55 HDP'li vekil ile "kardeş vekil" oldu. Kampanyada, hedef Meclis'teki vekil sayısı olan 550'ye ulaşmak olurken, kısa sürede yoğun ilgi ile karşılaşılmasıyla bu hedefe kısa sürede ulaşılması bekleniyor.

Kampanyada kimler var

Kampanyaya dahil olanlar arasında parlamenterlerin yanı sıra Avrupa'nın önde gelen siyasi partilerin genel başkanları da bulunuyor. Avrupa Birliği Parlamentosu Yeşiller Grubu Eş Başkanları Christian Levrat ve Rebacca Harms, İsveç Sol Parti Genel Başkanı Jonas Sjöstedt, Avrupa Birleşik Sol Grubu (GUE-NGL) Başkanı Gavi Zimmer, İsviçre Parlamentosu Sosyalist Grup Başkanı gibi isimler HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile dayanışmak için kampanyaya dahil olan isimler arasında yer aldı. 

Dosyaları dayanışma ağındaki parlamenterlere de gönderildi 

Kampanya kapsamında dokunulmazlıkları kaldırılan HDP'lilerin biyografi, fezleke ve iddianamelerinin tamamı dayanışmaya dahil olan vekiller için İngilizce, Almanca ve İtalyanca gibi dillere çevrilerek gönderildi. Gönderilen dosyaya kampanyaya ilgilerinden dolayı bir teşekkür mesajı da eklendi. Oluşturulan ağ ile birlikte dokunulmazlıklar konusundaki en ufak bir gelişmeyle tüm parlamenterlere de bilgi notu gönderilmeye başlandı. 

Bilgi notlarında Türkiye'deki yoğun baskılara da yer verildi. Parlamenterler arasında dayanışmayı güçlendirmeyi amaçlayan kampanya ile birlikte ilişkiler de bu eksende geliştirilmeye çalışılacak. 

Dokunulmazlıklar konusunda olası bir acil durum karşısında da bu konuda ağdaki parlamenterin tutum belirlemesi amacıyla acil koduyla mesaj gönderilecek. Olası bir gözaltı, zorla getirme ya da tutuklama gibi durumlar karşısında parlamenterlerin bir bölümü tepkilerini ortaya koymak amacıyla da Türkiye'ye gelecek. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.