Avrupa Konseyi, gazeteci Tekin’in vurulmasını ‘1. derece takibe’ aldı

Avrupa Konseyi, gazeteci Tekin’in vurulmasını ‘1. derece takibe’ aldı

imc tv kameramanı Refik Tekin’in Cizre’de haber takibi sırasında vurularak yaralanması Avrupa Konseyi’nin de gündeminde. Konsey, yaşananları “1. derece yakın takibe aldığını” duyurdu.

Avrupa Konseyi, imc tv kameramanı Rekif Tekin’in Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde haber takibi yaparken vurulmasını gündemine aldı.

Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu’nun (EFJ) başvurusu üzerine Tekin’in vurulması, Avrupa Konseyi’nce “medya özgürlüğü” alanında yakın takibe alındı.

Konseyin internet sitesinde yer alan metinde, yerel kaynaklara dayandırılarak, Refik Tekin’in, Cizre’de kimliği belirlenememiş özel harekat güçlerinin hedefi olduğu belirtildi.

Refik Tekin’in beraberindeki gazetecilerle birlikte 38 gündür sokağa çıkma yasağı uygulanan Cizre’de habercilik yaptığına değinildi.

Uluslararası gazeteci örgütleri Uluslararası Gazeteciler Federasyonu ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu  de dün yaptıkları açıklamada Refik Tekin’in vurulmasıyla ilgili Türkiye’yi kınamış ve konuyu Avrupa Konseyi, gündemine taşımıştı.

“Yaralıları almaya giderken tarandık”

Öte yandan gazeteci Tekin yaşadıklarını DİHA'ya anlattı.

Mahalleye yürüyen kitleyi takip ettiğini belirten Tekin, "Ben kitlenin orta kısmında bir yerlerde bulunuyordum. Çekimimi oradan alıyordum. Cenazeleri alıp Nusaybin Yolu'na çıktıktan sonra hiç uyarı yapılmadan kitle üzerine tank ve zırhlı araçlardan ateş açılmaya başlandı. Herkes bir yerlere kaçmaya çalıştı. Bende o sırada kaçmaya çalıştım. Ancak daha sonra vurulduğumu hissettim ve yere yığıldım. Sürünerek bir dükkanın içine girmeye çalıştım. Orada birkaç yaralı daha vardı. Ama silah seslerinden hala ateş açılmaya devam edildiğini duyabiliyorduk" dedi.

'Yaralı halde sürükleyip tekmelediler'

Yaralandıktan sonra yanlarına HDP Milletvekili Faysal Sarıyıldız ve Belediye Eşbaşkanı Kadir Konur'un geldiğini aktaran Tekin yaşananları şöyle anlattı: "Daha sonra ambulansı çağırdılar. Belediyeye ait ambulans ve sağlık ekipleri geldi. Beni ambulansa aldıkları sırada kendilerine basın mensubu olduğumu belirtmeme rağmen polisler tarafından dövülüyorduk. Orda bulunan tüm yaralıları sürükleyerek ambulansa alıyorlardı. Sürüklerken de tekmeliyorlardı. Sağlıkçıları bile tekmeliyorlardı. Hakaretler ediyorlardı. Basın mensubuyum dedikten sonra bir tarafa bıraktılar. Ama diğer yaralıları dövmeye devam ediyorlardı. Bazıları orada yaşamını yitirmiş olabilir. Bilmiyorum." 

'Herkesi terörist ilan ediyorlar artık'

AA'nın haberine tepki gösteren Tekin, "Bu ülkede her şeyi terörize etmek o kadar basit olmuş ki akademisyenler ve yazarların sanatçıların hain ilan edildikleri bir ülkede gazeteciler de görevlerini yaparken terörize edilebiliyor. Biz basın kimliği ile çalışan gazetecileriz. Bir terörist olarak itham edilmem ve bunu kamuoyuna bilgilendiren basın kurumlarından bunu duymak çok üzücü. Herkesi terörist ilan ediyorlar artık" şeklinde konuştu. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.