ATK'ye rağmen Aktaş tahliye edilmiyor

ATK'ye rağmen Aktaş tahliye edilmiyor

İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu üyeleri, Adli tıp Kurumu'nun (ATK) "Cezaevinde kalamayacağı" yönünde rapor vermesine rağmen tahliye edilmeyen Ergin Aktaş'ın bir an önce tahliye edilmesini istedi.

İSTANBUL - İHD İstanbul Şubesi Cezaevi Komisyonu üyeleri, her hafta Galatasaray Meydanı'nda cezaevlerindeki hak ihlallerine ve hasta tutsakların sağlık durumuna dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirdikleri "F" oturma eylemlerinin 75'incisinde ATK'nin "Cezaevinde kalamaz" yönünde rapor vermesine rağmen tahliye edilmeyen hasta tutsak Ergin Aktaş'ın durumuna dikkat çekti.

Eylemde "Tecrit öldürüyor, F tipi hapishaneler kapatılsın", "Hapishanelerde ölüm istemiyoruz, hasta tutsaklar serbest bırakılsın" pankartlarını açan İHD'liler, sık sık "İnsanlık onuru işkenceyi yenecek", "Ergin Aktaş serbest bırakılsın" ve "Susma haykır, suça ortak olma" sloganlarını attı. 


Eylemde bu haftaki açıklama, İHD İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Elif Akkaya tarafından yapıldı. Akaya, Adli Tıp Raporu almak için Erzurum H Tipi Cezaevi'nden Metris Cezaevi'ne getirilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası hükümlüsü hasta tutsak Ergin Aktaş'a, ATK'da yapılan tetkikler sonucunda 12 Temmuz'da "Cezaevinde kalamayacağı" yönünde rapor verilmesine rağmen tahliye edilmediğini belirtti.

'Savcılık, emniyet raporuna göre hareket ediyor'

ATK'nin iki kolu olmayan ve kafasında kurşun yarası olan Aktaş'a verdiği raporda "ağır sakatlık nedeniyle hayatını yalnız idame ettiremeyeceğinin" belirttiğini, fakat "toplum güvenliği açısından tehlike oluşturup ve oluşturmayacağının" ise savcılığa bırakıldığına dikkat çeken Akkaya, "Savcılık ise, emniyetten gelen rapora göre hareket ederek, Adli Tıp Raporu'na rağmen Aktaş'ı tahliyesine karar vermediğini" söyledi. 3. Yargı Paketi'yle yenilenen yasalarla hasta tutsakların bin bir zorlukla ATK'den rapor almaya çalıştıklarını belirten Akkaya, "Bu uygulamalarla, mahpusun alması gereken raporlara bir yenisi daha eklenmiş ve tahliye edilmeleri imkansız hale getiriliyor" diye konuştu. Akkaya, açıklamada yeni yargı ve demokrasi paketleriyle demokratikleşme iddiasında bulunulmasına rağmen, "İktidarların hapishanelere nasıl baktığını ve hasta mahpusların bedenleri ve hastalıkları üzerinden nasıl bir kirli oyun oynadığının Aktaş'ın tahliye edilmemesinde ortaya çıktığını" da ifade etti. 

'Raporun gereği yapılsın'

Hasta tutsakların umutlarıyla ve ailelerinin duygularıyla oynamadan özgürlüklerine kavuşmaları için var olan bütün engellerin ortadan kaldırılmasını talep eden Akkaya, "ATK'nin Ergin Aktaş'a vermiş olduğu raporun gereğinin yapılmasını, polislerin hasta mahpuslarla ilgili hazırladığı raporların yanlı ve insan haklarına yakışmayan bir durum olduğunu bütün yetkililere duyuyoruz" çağrısında bulunarak, başta Aktaş olmak üzere tüm hasta tutsakların bir an önce tahliye edilmesini istedi.

Açıklamanın ardından oturma eylemi sonlandırıldı.  DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.