Atalay'a göre Van'da hiç bir sorun yok

Atalay'a göre Van'da hiç bir sorun yok

Van'da meydana gelen iki büyük depremin ardından yaşanan sorunlar halen çözüm bulmazken, kente gelen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'a göre hiç bir sorun yaşanmıyor.

VAN - Van'da meydana gelen depremin ardından kente gelen Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, incelemelerin ardından basın toplantısı düzenledi. Van Valiliği'nde gerçekleştirilen toplantıya Van Valisi Münir Karaloğlu ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yetkililer de katıldı.

Tüm çalışmaları ve gelinen aşamayı gözden geçirdiklerini ve yurttaşları da dinlediklerini belirten Atalay, “Çalışmalar planladığımız gibi gidiyor. Deprem sonrası Van’da arkadaşlarımızın yürüttüğü çalışmalar itibariyle bir başarı öyküsünden söz etmek gerekiyor. Bilindiği üzere deprem sonrası çadırlar bir ihtiyaç olarak ortaya çıktı. Bu ihtiyaçları cevap olabilmek için çadır kentler kurduk" dedi. Van'da 14 çadır kentin kurulmasına öncülük ederek, vatandaşlara da 75 bin çadır dağıtıldığını ifade eden Atalay, "Vatandaşlar çadırları evlerinin bahçesine kurarak yerleştiler. Bu birinci aşamaydı. İkinci aşamada da orta vadeli yerleşimleri esas alarak konteyner kentler kurmayı kararlaştırdık ve şu an uygulamaya koymuş durumdayız. Erciş’te kurulan tüm çadır kentleri kaldırarak vatandaşlarımızın konteyner kentlere geçmelerini sağladık" dedi. Van'daki çadırkentlerde sadece bin yurttaşın yaşadığını savunan Atalay, "Bu yurttaşlarımızın hiç birisinin evleri ağır hasarlı ya da yıkık değil. Buralarda barınan vatandaşlarımızın evleri ya az hasarlı ya da hasarsızdır. Kimi çekincelerden dolayı evlerine girmekten çekindiklerinden çadırlarda kalmaktalar. Bazen de gün boyu evlerde, gece ise çadırlarda kalmaktalar. Bir de kiracılar var. Onlar da çadır kentlerde kalmaktalar” dedi. 


‘Evi yıkık ve ağır hasarlı hiç kimse açıkta değil'

Depremde evi yıkık ya da ağır hasarlı hiçbir yurttaşın açıkta kalmadığını savunan Atalay, konteyner kentlerin kurulabilmesi için çalışmaların hangi koşullarda yürütüldüğünün bilinmesi gerektiğini söyledi. Atalay, “Yabancılar dahi bizi takdir ettiler. Ancak muhalefet eleştirmekten geri durmadı. Gönül isterdi ki onlar da gelsinler, çalışmaları yerinde denetleyip yapılan çalışmalarla onlar da gurur duysunlar. Ancak onlar bunu yapmak yerine, uzaktan uzağa değerlendirmeler yapmakla yetindiler. Konteynerlarda su, elektrik ve yürütülen alt yapı çalışmalarına ilişkin vatandaştan herhangi bir ücret talep edilmeyecek. Köylerde ise daha özgün bir çalışma yürütüldü. Vatandaşlara konteynerlar verilerek evlerinin yanına kurmaları sağlandı. Yine buralarda da konteynerların gerekli tüm alt yapıları hazırlandı ve vatandaşlardan elektrik ve su ücreti alınmayacak” dedi. Atalay'ın ardından konuşan Van Valisi Münir Karaloğlu ise, Van'a gelen yardımların bekletilmeksizin dağıtıldığını belirterek, aynı yardımların esnafı zor duruma soktuğunu ifade etti. TV programlarında Van depremi için toplanan paraların miktarını bilmediklerini ifade eden Karaloğlu, hesaplarında şu anda ne kadar paranın olduğunu bilmediklerini ifade etti. DİHA

konteyner.jpg
Foto: AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum