Assange: Yarın ya tutuklanırım ya pasaportu alırım

Assange: Yarın ya tutuklanırım ya pasaportu alırım

WikiLeaks'in kurucusu Assange, İngiltere ve İsveç'i şikayet ettiği BM'nin yarınki kararı öncesi konuştu.

WikiLeaks’in kurucusu olan ve 2012’den beri siyasi iltica talebini kabul eden Ekvador’un İngiltere’nin başkenti Londra’daki büyükelçiliğinde yaşayan Julian Assange, BM’nin kendisi hakkında yarın açıklayacağı kararın aleyhine çıkması halinde temyize başvurmayacağını ve teslim olacağını açıkladı.

WikiLeaks’in Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan Assange, “BM yarın Birleşik Krallık ve İsveç’e açtığım davayı kaybettiğime hükmederse,  öğlen elçilik binasından çıkıp İngiliz polisinin beni tutuklamasına izin vereceğim. Zira temyize gitmek için anlamlı bir neden kalmadı” ifadelerini kullandı. Öte yandan Assange, İngiltere ve İsveç’in suçlu bulunması halinde pasaportunun derhal kendisine teslim edilmesini ve tutuklama girişimlerinin sona erdirilmesini talep etti.

​Assange, hakkında hapis cezası veren İsveç ve kendisini İsveç’e iade edeceğini açıklayan İngiltere’yi 2014’te BM Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu’na şikayet etmişti.

İngiliz mahkemesi 2012’de 44 yaşındaki Avustralya vatandaşı Assange'ın, cinsel taciz ve tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti. Assange, İsveç'e iade edilirse ABD'ye gönderilmekten korktuğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliği’ne sığınmıştı. Ekvador da çok sayıda ABD Dışişleri Bakanlığı yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan Assange'ın siyasi iltica talebini kabul etmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.