Askere ‘yargı zırhı’ getiren tasarı Meclis’te

Askere ‘yargı zırhı’ getiren tasarı Meclis’te

Operasyonlara katılan askerlere “hukuki koruma” öngören tasarı TBMM’ye sunuldu.

Askerlere soruşturma açılmasını izne bağlayan tasarı Meclis’e sunuldu.

Eğer tasarı yasalaşırsa;

* Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarının yargılanması Başbakanın iznine bağlanacak.

* Herhangi bir ilçedeki operasyonda görev yapan asker ya da kamu personelinin soruşturulması için kaymakam izni gerekecek.

* Türk Ceza Kanunu’nun hapis cezasının ertelenmesine ilişkin hükümleri, askeri suçlar için de uygulanacak.

* TSK, İçişleri Bakanlığı’nın teklifi ve Bakanlar Kurulu kararıyla, bütün il merkezlerinde bütün unsurlarıyla düzenlenecek operasyonlara katılabilecek.

* İllerde TSK personelinin görevlendirilmesi halinde koordinasyon, işbirliği ve gözetimi valiler yerine getirecek. Komuta, sevk ve idare ise askeri birliklerin en kıdemli komutanında olacak.

* Komutanın yazılı emriyle konutlara girebilecek. Birlik komutanının kararı 24 saat içinde hakim onayına sunulacak. Bu konuda yapılabilecek olası bir suçlamadan dolayı soruşturma izni verilene kadar personelle ilgili yakalama, gözaltı ve tutuklama tedbirlerine başvurulamayacak.

* Askeri personelin işlediği iddia edilen suçlar “askeri suç” kapsamında sayılacak ve herhangi bir sivil yargılama söz konusu olmayacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.