Askere ‘dokunulmazlık zırhı’ getiren kanun komisyondan geçti

Askere ‘dokunulmazlık zırhı’ getiren kanun komisyondan geçti

Askere "dokunulmazlık zırhı" getiren 17 maddelik kanun teklifi kabul edildi.

Meclis Milli Savunma Komisyonu'nda bugün sabah saatlerinde görüşülmeye başlanan ve askere "dokunulmazlık zırhı" verecek olan kanun teklifi kabul edildi. Üç partinin kanun teklifinde uzlaşması üzerinden geçen görüşmelerde, HDP'nin görüşmeleri terk etme kararı almasının hemen ardından teklif kabul edildi. 

Komisyonda kabul edilen teklifin en erken 48 saat içerisinde Genel Kurul'a getirilerek görüşülmesinin ardından da kabul edilmesi bekleniyor. 

“Düzenlemeyle getirilen valilerin gözetim ve izlemesidir”

Görüşmeler sırasında Komisyon üyesi milletvekillerinin konuşmalarının ardından söz alan Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, şunları söyledi:

“Tasarıyla askerin yetkili kılındığı tek alan operasyonun icra alanıdır. Onu da takdir edersiniz ki vali yapamaz. Bu operasyon icrasında yeni düzenlemeyle getirilen valilerin gözetim ve izlemesidir.

“Her yönüyle sivil iradenin hakim olduğu, Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarımızın yetkilerinin sadece askeri operasyonla sınırlandırıldığı bir düzenleme getiriyoruz. Bunu EMASYA ile ilişkilendirmek, düzenlemeye haksızlıktır.”

“EMASYA ile uzaktan, yakından alakası yok”

“Getirilen düzenlemenin, EMASYA ile uzaktan, yakından alakası yok. Dünyanın bütün ülkelerinde normal güvenlik güçlerinin kendi imkanlarıyla müdahale edemediği, merkezi planlama gerektiren operasyonlarda askerin görevlendirilmesi hususu vardır. Şu anda bizim önerdiğimiz düzenleme bunun dışında değildir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.