Arslan: Anayasa Mahkemesi kararları herkesi bağlar

Arslan: Anayasa Mahkemesi kararları herkesi bağlar

Can Dündar ve Erdem Gül kararından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Uymuyorum, saygı duymuyorum’ dedidği Anayasa Mahkemesi Başkan Zühtü Arslan “Anayasa Mahkemesi’nin kararları herkesi ve her kurumu bağlar” açıklaması yaptı.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, “Anayasa Mahkemesine Bireysel Başvuru Sisteminin Desteklenmesi Konferansı”nda konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara Temsilcisi Erdem Gül hakkındaki Anayasa Mahkemesi kararını eleştirmiş ve “Verdiği karara da uymuyorum, saygı da duymuyorum” ifadelerini kullanmıştı.

Muhalefetin tepkisini çeken bu sözlerin ardından bireysel başvuru ve AYM kararlarına ilişkin AYM Başkanı Zühtü Arslan açıklama yaptı.

Arslan özetle şunları söyledi:

56 bin 194 başvuru

“Bireysel başvurunun getirilmesi çok önemli bir adımdır. Bireysel başvurunun başladığı 2012’den bu yana mahkememize toplam 56 bin 194 başvuru yapılmıştır. Bu başvurulardan 33 bin 521’i sonuçlandırılmış, 22 bin 673’ü de derdest durumdadır.

“Mahkememizin 2015’te sonuçlandırdığı başvuruların sayısı bir önceki yıla göre yüzde 50 artış göstermiştir. 2015 yılında sonuçlandırılan dosya sayısı dikkate alındığında gelen başvuruları karşılama oranı yüzde 70 olmuştur.

“Hedefimiz önümüzdeki yıllarda bunu yüzde 100’e çıkarmaktır. Bugün itibariyle 1042 hak ihlali kararı verilmiştir. Sonuçlandırılan başvuru sayısındaki artışa bağlı olarak ihlal kararı sayısında da ciddi bir artış olmuştur.

‘Başvurular düşüşe geçti’

“Bireysel başvurunun yürürlüğe girmesinden sonra AİHM’e yapılan başvurular düşüşe geçmiştir. Bu bireysel başvurunun amacına ulaştığını ifade etmektedir.

“Henüz 2013 başvurularını tamalayamadık ama tutuklulukla ilgili başvurular öncelikli. Biz, başvurucunun suçu işleyip işlemediğine karar vermiyoruz. Mahkeme hak ihlali olup olmadığına karar veriyor.

‘Herkesi ve her kurumu bağlar’

“Anayasa Mahkemesinin, anayasanın ve kanunların kendisine verdiği yetkileri kullanarak verdiği kararlar, herkesi ve her kurumu bağlamaktadır. Bu bir Anayasa kuralıdır.

“Yargıçlar kutsal varlıklar değildir. Bu nedenle mahkeme kararları eleştirilebilir, dahası eleştirilmelidir de. Aksi takdirde hukuk donar, gelişemez. Biz de bu nedenle kararlarımıza yönelik her türlü eleştiriye saygı duyuyoruz.

“Ancak eleştirinin ötesinde tamamen hayali diyaloglar üreterek, mahkememizi talimatla karar veriyormuş gibi gösteren şahsıma ve üyelerimize yönelik tamamen yalan ve iftira niteliğindeki haber ve yorumları da kınıyor ve reddediyorum.

“Kınayanın kınaması da övenin övgüsü de Anayasa Mahkemesi’ni etkilemez. Ne övgüler ne de tamamen yalan ve uydurma haberler yoluyla yapılan karalama faaliyetleri, üyelerimizin anayasaya, kanunlara ve vicdanlarına göre hareket etme kararlılığını asla değiştirmeyecektir. Biz işimizi yapıyoruz. Bireysel başvuruda, başvurucunun kimliğine de bakmıyoruz.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.