Arjantinli anneanne 'torunu' diye başka bir kadınla tanıştırıldı

Arjantinli anneanne 'torunu' diye başka bir kadınla tanıştırıldı

Arjantin'de ömrünün neredeyse yarısını cunta yönetimi döneminde kaybolan torununu aramakla geçiren 92 yaşındaki Maria Isabel Mariani'nin, Perşembe günü bulduğunu söylediği torunun, DNA testleri sonucunda aradığı kişi olmadığı ortaya çıktı.

Arjantin'de 1976-1983 yılları arasındaki askeri yönetimde kaybolan çocuklarını, torunlarını arayanların oluşturduğu 'Plaza de Mayo Anneanneleri' grubunun da eski başkanı olan Maria Isabel Mariani, Perşembe günü "Nihayet torunuma kavuştum" demişti.

'Chica' olarak da bilinen Maria Isabel'in buluştuğu Clara Anahi Mariani Teruggi, 1976 yılında ordu tarafından kaçırılanlar arasındaydı.

Fakat olayı soruşturan savcı, Mariani'nin yanlış kadınla tanıştırıldığını söyledi.

Perşembe günkü açıklama, kayıp çocukların ailelerine kavuşması için çalışmalar yürüten Plaza de Mayo Anneanneleri tarafından 'zafer' olarak ilan edilmiş, Arjantin Devlet Başkanı Mauricio Macri de ailelerin kavuştuğu haberini Twitter hesabından kutlamıştı.

İki gün sonra paylaşılan DNA testi sonuçları ise Mariani'nin görüştüğü kadının kayıp torunu olmadığını gösterdi.

'Yıkıldı'

Olayı inceleyen Başsavcı Pablo Parenti, "Mariani ile torunu olduğu iddia edilen kişi arasında genetik eşleşme yok" dedi.

Plaza de Mayo Anneanneleri grubunun başkanlığından ayrılan Mariani, 1989 yılında adını torunlarından birinden esinlenerek koyduğu Anahi Vakfı'nı kurmuştu.

Vakfın sözcüsü Juan Martin Ramos Padilla, test sonuçlarının açıklanmasından sonra, kısmı görme kaybı da yaşayan Mariani'nin 'yıkıldığını' söyledi.

Padilla, "Chica'ya ağır bir darbe oldu. 92 yaşında ve torununu aramaya devam edecek. Yalnızca onu bulabilmeyi umut ediyoruz" dedi.

Mariani'nin torunu 39 yıl önce üç aylıkken kaçırıldı.

Torununun annesi Diana Teruggi ve babası Daniel Mariani, Montoneros adlı sol grubun üyeleriydi.

Evlerine düzenlenen baskında bebek alıkonulurken, annesi Diana Teruggi ise öldürüldü.

Mariani'nin oğlu Daniel kaçıp bir süre saklansa da o da birkaç ay sonra öldürüldü.

'Torun' olarak tanıştırılan kadının, Mariani'yi kandırma niyeti olduğuna dair bir işaret yok.

'Özel laboratuvarlar yetkili değil'

The Buenos Aires Herald gazetesi kadının kimliğinin Maria Elena Wehrli olduğunu bildirdi.

Savcı Parenti, kadının elinde özel bir laboratuvarda yapılan DNA testi sonuçlarıyla Noel arifesinde Mariani'nin evine geldiğini söyledi ve "Ulusal Genetik Veritabanı, bu tip davalarda kimliğin belirlenmesi için tek yetkili kurumdur" dedi.

Plaza de Mayo Anneanneleri, 1976-1983 askeri yönetim döneminde doğan çocukların kimliklerine dair şüpheleri olması durumunda DNA testi yapmaları tavsiyesinde bulunuyor.

Kuruluş, en yakını geçen ay olmak üzere 119 çocuğu aileleriyle buluşturdu.

Cunta döneminde Arjantin gizli servisi, gözaltına alınan hamile kadınların çocuğunu doğum yaptıktan sonra öldürüyordu.

Annelerinden kaçırılan yaklaşık 500 çocuk esir tutuluyordu.

Bu çocuklar daha sonra da komünist olmayan ailelere evlatlık veriliyordu. Bazı durumlarda da yetimhanelere gönderiliyorlardı.

Evlat edinen ailelerin bazıları çocukların geçmişini biliyordu fakat bazı aileler ise durumdan haberdar değildi.

Arjantin'de yedi yıldan uzun süren askeri yönetim boyunca yaklaşık 30 bin kişinin öldürüldüğü tahmin ediliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.