AP parlamenterlerinden Sur için acil çağrı

AP parlamenterlerinden Sur için acil çağrı

Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Rebecca Harms'ın da aralarında bulunduğu bazı AP milletvekilleri, 87 gündür sokağa çıkma yasağının sürdüğü Sur için Başbakan Ahmet Davutoğlu'na mektup gönderdi.

87 gündür sokağa çıkma yasağının sürdüğü Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde yaşananları yakından gözlemlemek için geçtiğimiz hafta kente gelen ve kimi önemli temaslarda bulunan Avrupa Parlamentosu (AP) üyeleri ülkelerine geri dönüşte tanık oldukları durum karşısında Sur için harekete geçti.

Aralarında Diyarbakır'a gelen Yeşiller Grubu Eşbaşkanı Rebecca Harms'ın da bulunduğu bazı AP milletvekilleri, Başbakan Ahmet Davutoğlu'na hitaben bir mektup kaleme aldı. Hazırladıkları mektupta saldırıların sürdüğü Sur'da, aralarında çok küçük yaşlardaki çocukların da bulunduğu sivillere dikkat çeken parlamenterler, yaşanan duruma insani bir çözüm bulunmasını gerekli koşulların yaratılmasını istedi.

18 AP vekilinin imzasını taşıyan bu çağrı mektubu, Başbakanlığa gönderildi. İmzacı sayısının artması beklenen mektupta şu vurgularda bulunuldu:

"Diyarbakır'ın Sur İlçesindeki İnsani Duruma Barışçıl Çözüm İçin Acil Çağrı

11 Aralık 2015 tarihinden bu yana Diyarbakır'ın tarihi Sur ilçesinde sokağa çıkma yasağı uygulanmaktadır. 

Yapılan top atışları nedeniyle Sur'daki altyapı büyük oranda yıkma uğramıştır. 15'I, 10 yaşından küçük çocuk olmak üzere, sayısı tam olarak bilinmeyen yaralılarla birlikte tahmini olarak yaklaşık 200 kişi bodrumlarda mahsur bulunmaktadır. Devam eden top atışları nedeniyle siviller evlerinden ayrılamamakta, sokaklarda ise ölü bedenler bulunmaktadır. 

Türk yetkililer, Sur'da 131 sivil ve 25 PKK'linin var olduğunu tasdik etmektedir. 

Bizler, aciliyeti göz önünde bulundurularak, krize insani bir çözüm bulunmasını sağlamak ve çocuklar başta olmak üzere sivillerin hayatlarının kurtarılmasına imkan verebilecek koşulların yaratılması için Türk yetkililere çağrıda bulunuyoruz. 
Bizler, yaralıların bölgeden güvenli bir şekilde uzaklaşmasına imkan verebilmesi adına sokağa çıkma yasağının askıya alınmasını ve 24 saatlik bir ateşkesin yerine getirilmesini sizlere ısrarla tavsiye ediyoruz. 

Lütfen bodrumlarda mahsur kalan 158 sivilin yaşamının yitirdiği Cizre'de yaşanan insani felaketin bir benzerinin daha gerçekleşmesine izin vermeyin. 

Bizler, aynı zamanda AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile Avrupa Birliği Devlet Başkanları'na Sur'daki dramatik durumu acilen ele almaları için çağrıda bulunuyoruz."

Mektupta imzası bulunan birçok farklı ülkeden AP parlamenterleri ise şu isimler oldu:

Elena Valenciano (İnsan Hakları Alt Komisyonu Başkanı, Sosyalistler & Demokratlar Grubu, İspanya), Michael Gahler (Dış İlişkiler Komitesi, Avrupa Halk Partisi -EEP, Almanya), Richard Howitt (Dış İlişkiler Komitesi, Sosyalistler & Demokratlar Grubu, Birleşik Krallık), Charles Tannock (Dış İlişkiler Komitesi, Avrupa Muhafazakârlar ve Reformcular İttifakı -ECR, Birleşik Krallık), Mark Demesmaeker (Dış İlişkiler Komitesi, Avrupa Muhafazakârlar ve Reformcular İttifakı - ECR, Belçika), Yana Toom (Kültür Komitesi, Avrupa İçin Liberaller ve Demokratlar İttifakı -ALDE, Estonya), Takis Hadjigeorgiou (Dış İlişkiler Komitesi, Birleşik Avrupa Solu -GUE/NGL, Kıbrıs), Marie-Christine Vergiat (İnsan Hakları Alt Komisyonu, Birleşik Avrupa Solu- GUE/NGL, Fransa), Fabio Castaldo (Dış İlişkiler Komitesi, Avrupa Özgürlük ve Doğrudan Demokrasi Grubu- EFDD, İtalya), Rebecca Harms (Yeşiller/EFA Grubu Eş Başkanı, Almanya), Bodil Valero (Dış İlişkiler Komitesi, Yeşiller/EFA Grubu, İsveç), Ernest Maragall (AB-Türkiye Karma Parlamento Komitesi, Yeşiller/EFA Grubu, İspanya), Ska Keller (AB-Türkiye Karma Parlamento Komitesi , Yeşiller/EFA Grubu, Almanya), Josep-Maria Terricabras (Avrupa Özgür İttifakı - EFA Başkanı, Yeşiller/EFA Grubu, İspanya), Helga Trüpel (Yeşiller/EFA Grubu, Almanya), Tatjana Zdanoka (Yeşiller/EFA Grubu, Litvanya), Michel Reimon (Yeşiller/EFA Grubu, Avusturya) ve
Terry Reintke ( Yeşiller/EFA Grubu, Almanya)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.