Anîtos köylüleri geri dönmek istiyor

Anîtos köylüleri geri dönmek istiyor

1994 yılında boşaltılan Hakkari Merkez’e bağlı Anîtos – Yoncalı köyü sakinleri köylerine geri dönmek için gerekli koşulların sağlanmasını istiyor.

ERKAN ÇAPRAZ - ÖMER OĞUZ - MESUT VAROL
YÜKSEKOVA HABER
(Özel Haber)

HAKKARİ - Hakkari merkeze 60 kilometre mesafede bulunan ve 1994 yılında bölgede çıkan olaylar nedeniyle boşaltılan Anîtos (Yoncalı) köyü sakinleri köylerine geri dönmek için gerekli alt yapı ve desteğin sağlanmasını istiyor.

haberingoruntuleri.gif

Yoncalı Köyünün yoksulluğu, sefaleti, çaresizliği filmlere konu olmuştu. Senaryosu Onat Kutlar’ın yazdığı, Ferit Edgü’nün romanından uyarlanan "Hakkâri'de Bir Mevsim" filmi 1982 yılında bu köyde (Anitos'ta) çekilmişti. Filmde, sürgün olarak Hakkâri'ye giden bir öğretmenin (Genco Erkal), orada güçlükler içinde geçirdiği bir kış mevsimi anlatılıyor. Filmin başlıca oyuncuları arasında Genco Erkal, Rana Cabbar, Erol Demiröz, Berrin Koper, Şerif Sezer, Macit Koper ve Erkan Yücel sayılabilir. 4 ödül alan film 5 yıl boyunca Türkiye'de yasaklı kaldı.

haberinfotograflari.gif

ELEKTRİĞİ, SUYU YOK, YOLU BOZUK

Köylerine geri dönmek istediklerini belirten Yoncalı (Anitos) köyü muhtarı Ramazan Orhan, “Köyü boşalttığımızda köy 70 haneden ve yaklaşık 50 kişilik bir nüfustan oluşuyordu. Köyü boşaltan köy sakinleri şuan çevre il ve ilçeler ile batı illerinde yaşıyorlar. Bu 70 hane şuan 350 hane ve 1500’ün üzerinde nüfusa ulaşmış durumda. Köy sakinlerimizden özellikle yaşlılar köye geri dönmek istiyorlar ancak köyün ne düzgün bir yolu, ne elektriği ve de içme suyu var. 3 yıldır köyün içme suyu çekmede kullanacağımız boruların alınması için dilekçe veriyorum ama yetkililer bir türlü yardımcı olmadı.”dedi.

‘GEÇEN YIL TOP ATIŞI NEDENİYLE 100 KOYUN TELEF OLDU’

Son birkaç yıldır köylülerin yazın köye giderek hayvancılık yapmaya çalıştığını belirten Orhan, “Köye gidenler çadırlarda kalmak zoruna kalıyordu. Köyünüze gidebilirsiniz demelerine rağman köye gidenlere zorluk çıkarılıyor. Geçen yıl bölgede yapılan operasyonlar sırasında atılan top atışları nedeniyle köyde bulunan yaklaşık 100 koyunumuz telef oldu. Böyle olunca köylülerimiz köye bu yıl gidemeyeceklerini söylüyor. Köy şuan sahipsiz.”dedi.

‘KÖYÜMÜZ BİZİM İÇİN PAHA BİÇİLMEZ’

Ödenen köy tazminatlarının zararlarını karşılamadığını belirten Orhan, “Köylüler dönmek istiyor ama köye gidince ev yapmaları lazım. Bir daha sıfırdan bir köy oluşturulacak ancak köylülerin parası yok. Verilen tazminatlar çok az miktarda idi. Köyümüz bizim için paha biçilmez. Orada kaybolan umutların, yıkılan hayatların bedeli asla ödenemez. Zaten köylerimizi satmadık. Devlet az bir miktar para ile zararlarımızı karşılamaya çalıştı ama köylülerin köylerine dönmesi için daha fazla destek lazım. Köye dönüş için alt yapı hazırlanmadan köye nasıl döneriz ki?”dedi.

‘KÖYÜNÜ SEVMEYEN İNSAN YOKTUR’

1982 yılında köylerinde çekilen ‘Hakkâri’de bir mevsim’ filminde kendisinin de ‘ölen çocuk’ rolünde oynadığını belirten Hecer Orhan, “Köyü boşaltınca Van’a yerleştik. Birkaç yıldır köye gidiyorduk ama geçen yıl köyde bize askeriye tarafından çok zorluk çıkarıldığı için bu yıl gitmeyebiliriz. Belki sadece ceviz toplamaya gideriz. Köyünü sevmeyen insan yoktur. İmkanları olan için köy çok iyi ama şuan olaylar sürüyor. Köyde yıkık evlerimiz dışında bir şey yok. Gittiğimizde tekrar aynı sorunları yaşarsak hiçbir hoşluğu olmaz.”dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum