Anadilde eğitim için dilekçe!

Anadilde eğitim için dilekçe!

Diyadin ve Iğdır'da anadilde eğitimin verilmesi ve "andımız"ın kaldırılması için milli eğitim müdürlüklerine dilekçe verilirken, Mersin'de ise aynı taleple Meclis'e dilekçe gönderildi.

DİYADİN - BDP Diyadin İlçe Örgütü, anadilde eğitimin önündeki engellerin kaldırılması ve anadilde eğitim verilmesi için basın açıklaması yaparak Diyadin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne dilekçe verdi. BDP İlçe binasında yapılan açıklamaya BDP ilçe örgütü yöneticileri, belediye ve İl Genel Meclis üyeleri katıldı. Açıklamayı yapan BDP Diyadin İlçe Başkanı Şerif Kaya, dilin bir halkın kimliği, dil hakkının yaşam hakkı ve bir toplumun varlık nedeni olduğunu belirterek, hiç kimsenin başkasının dilini yasaklamaya hakkı olmadığını kaydetti. Dil bilimcilerin okullardaki eğitimlerde çocukların anadilini reddetmenin çocuğu reddetmek olduğunu belirttiklerini söyleyen Kaya, ister doğrudan ister dolaylı bir şekilde olsun, çocuklara "Dilini ve kültürünü okul kapısında bırakıp öyle gir" denildiğinde çocukların en temel yapılarını ve kimliklerini okul kapılarında bırakarak öylece okula girdiklerini dile getirdi. 

'Yıllarca Kürdistan'ın Kürtçesi yok edilmek istendi'

Yüzyıllardır sürdürülen asimilasyon politikaları ile dünyada var olan binlerce dilin yok edilmeyle karşı karşıya getirildiğini söyleyen Kaya, "Bununla diller katledilmiş ve katledilmek istenmiştir. Yok edilmek istenen dillerden biride Kürdistan'da Kürtçedir. Bir toplumun ana dilini yasaklarsanız o toplumu inkar ve imha etmiş olursunuz" dedi. "Son 30 yıllık süreçte Kürdistan'da binlerce insanın yaşamına mal olan savaşın nedeni de bu imha ve inkar politikasıdır" diyen Kaya, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Anadilde eğitim gündemimizde yoktur, olmayacaktır" sözlerine tepki gösterdi. Kaya, "Bununla Başbakan barış sürecine ne kadar gayri ciddi yaklaştığını gösteriyor. Eğer bu ülkede barış ve kardeşlik temelinde bir arada eşitçe yaşanmak isteniyorsa Kürtçenin resmi dil olarak anayasal güvenceye alınması ve tüm okullarda Kürtçe anadilde eğitim yapılması, ırkçı antın derhal kaldırılması gerekir. Yoksa seçmeli dersi Kürt halkı ve çocuklarına lütuf olarak sunmak Kürt halkı ve çocuklarına en büyük zulüm ve hakarettir" diye belirtti. 

'İlkokuldan üniversiteye kadar eğitim Kürtçe yapılsın' 

Tüm insani ve bilimsel çalışmaların anadilde eğitimin gerekliliğini ortaya koyduğunu söyleyen Kaya, bu hakkın alınmasının barışın kalıcılaşmasına büyük bir katkı sunacağını belirtti. Bir saatlik seçmeli Kürtçe dersin kabul edilmeyeceğini dile getiren Kaya, "İlkokuldan üniversiteye kadar eğitimin Kürtçe yapılmasını istiyoruz. Kürtler bundan daha azını kabul etmezler" diyerek iktidarın demokrasi, eşitlik, kardeşlik, söyleminin ne kadar gerçek olduğunu Milli Eğitim Bakanlığı'na verecekleri dilekçelere yaklaşım ile gösterileceğini dile getirdi. Açıklamanın ardından Diyadin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne anadilde eğitim talebi için toplu dilekçeler verildi. 

IĞDIR - BDP Iğdır İl Örgütü tarafından anadilde eğitim hakkının verilmesi ve okullarda "and"ın kaldırılması talebiyle Iğdır Milli Eğitim Müdürlüğü'ne dilekçe verildi. Dilekçeli başvuruya BDP Iğdır İl Başkanı Mehmet Anar, BDP Halfeli Belde Başkanı Ayhan Tunç, BDP Hoşhaber Belde Başkanı Yaşar Er, BDP Iğdır Belediye Başkanvekili Ayşegül Yaşar, HDP Iğdır İl Başkanı Yusuf Yıldırım BDP il, ilçe ve belde teşkilatları yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. BDP İl binası önünden Iğdır Milli Eğitim Müdürlüğü binası önüne yürüyerek gelen kitle burada ellerinde bulunan dilekçeleri Milli Eğitim Müdürlüğü'ne verdi. Burada açıklama yapan BDP Iğdır İl Başkanı Mehmet Anar, anadilde eğitimin insanlar arasındaki sosyal ve psikolojik etkilerinin bilimsel olarak açıklandığını söyledi. Anar, "Bu anlamda çocuklarımızın bundan sonra anadilde daha iyi bir eğitim ve bir sosyal yaşama egemen olması için anadilde eğitimin önemine değinen dilekçemizi bireysel olarak Milli eğitim Müdürlüğü'ne vererek başvuruda bulunduk" dedi. 

Dilekçelerin Iğdır Milli Eğitim Müdürlüğü'ne verilmesinden sonra kitle dağıldı. 

MERSİNBDP Mersin İl Örgütü, anadilde eğitimin verilmesi ve "andımız"ın kaldırılması için hazırlanan dilekçeleri Meclis'e göndermek için il binası önünden Mersin Merkez Postanesi'ne yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe çok sayıda yurttaşın yanı sıra, BDP PM üyeleri Cihan Yılmaz ve Kenan Şen, BDP Mersin İl Eş Başkanı Heybet Geçkin, BDP Akdeniz İlçe Başkanı M. İhsan Taş, belediye yöneticileri ve belediye meclis üyeleri katıldı. Yürüyüş sırasında, "Ziman hebune, ziman çande", "Zimanê me, rûmeta me ye", "Ez zimane xwo wazena", "ê, î, û, x, w, q wazena", "Ji qirkirına çandî re êdî bese", "Andımız kaldırılsın" yazılı Türkçe, Kürtçe ve Kırmançki dövizler açıldı. Yürüyüş sırasında çevik kuvvet polisleri ise kitleyi takip etti. Yürüyüşün ardından postane önünde yapılan açıklamada konuşan KURDÎ-DER Mersin Şube Başkanı Selahattin Çam, Kürtçe yaptığı konuşmasında, Türkiye'de, Kürt dili üzerinde baskı, imha ve asimilasyon politikalarının uzun yıllar sürdüğünü söyledi. BDP Mersin İl Yöneticisi Emin Uslu ise Meclis'e gönderilecek olan Türkçe ve Kürtçe dilekçeyi okudu. 

Konuşmaların ardından dilekçeler Meclis'e gönderildi. 

TATVAN - 
KURDÎ-DER Tatvan Şubesi, anadilde eğitimin uygulanması ve "andımız"ın kaldırılması için hazırlanan dilekçeleri Tatvan Milli Eğitim Müdürlüğü'ne verildi. Dilekçeler Milli Eğitim Bakanlığı'na verilmeden önce Tatvan AVM önünde yapılan basın açıklamasına BDP Bitli İl Başkanı Mehmetcan Demir, STK temsilcileri, BDP il ilçe yöneticileri, KURDİ-DER Tatvan Şubesi yöneticileri ve yurttaşlar katıldı. Açıklamayı yapan Norşin KURDİ-DER Yöneticisi Tahir Mete, AKP hükümetinin anadilde eğitimin üzerindeki bütün yasal engelleri kaldırılması gerektiğini dile getirdi. Basın açıklamasının ardından toplanılan 500'ü aşkın dilekçe Tatvan Milli Eğitim Müdürlüğü'ne verildi. 

DİHA 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum