Almanya'da oy verme işlemi başladı!

Almanya'da oy verme işlemi başladı!

Cumhurbaşkanlığı seçimleri için yurt dışında yaşayanlar bu sabahtan itibaren sandık başına gitti. 1 milyon 400 bine yakın seçmenin sandık başına çağrıldığı Almanya'da yer yer engeller yaşanıyor.

HDP adayı Selahattin Demirtaş, CHP-MHP adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ve AKP adayı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yarıştığı cumhurbaşkanlığı seçimi için yurt dışında kayıtlı olan seçmenler yaşadıkları ülkede bu sabah 8.00'den itibaren oy vermeye başladı. 3 Temmuz Pazar gününe kadar sürecek olan oy verme işlemi sadece randevu ile gerçekleşiyor.

25 Temmuz'a kadar randevu alamayanlara YSK tarafından seçmenlere YSK sayfası üzerinde otomatik olarak randevu veriliyor. 1 milyon 380 bin 909 seçmen sayısıyla yurt dışında en çok seçmenin yaşadığı Almanya'da Berlin, Hannover, Essen, Düsseldorf, Frankfurt, Karlsruhe ve Münih kentlerinde toplam 643 sandık kuruldu.

ESSEN'DE MÜŞAHİTLER ENGELLENDİ

Ancak oy verme işlemi sırasında yer yer değişik engellerin çıktığı öğrenildi.  Essen ve Münster başkonsolosluklarının görev bölgesinde olan seçmenler için Essen fuar merkezinde kurulan sandıklarda seçim müşahitleri başkonsolosluğun keyfi tutumuyla karşılaştı. Başkonsolosun talimatıyla başta Demirtaş için çalışan sandık müşahitleri ile AKP dışındaki diğer muhalif partilerin müşahitleri olmadan saatlerce oy verme işlemi yapıldı.

Ayrıca YSK'nin "3 sandık kurulu üyesi olmadan oy verme işlemi yapılamaz" genelgesine rağmen birçok sandıkta yeterli sandık kurulu üyeleri olmadan oy verme işleminin başlatıldığı öğrenildi. HDP'li ve CHP'li müşahitlerin müdahalesi ve skandalı YSK'ya bildirmesinin ardından kriz ancak saat 14.00 sularında çözülürken, HDP ve CHP'liler tarafından tutanaklar tutuldu.

SEÇMENDEN HABERSİZ RANDEVULAR DEĞİŞTİRİLİYOR

Oy verme işleminin yapıldığı Almanya'nın güneyindeki merkezlerden birisi olan Münih'te ise çok sayıda seçmenin daha önce aldığı randevuların değiştirildiği öğrenildi. ANF'ye konuşan ve Demirtaş kampanyası için çalışan Münih Seçim Komisyonu Üyesi Kazım Kullu, sabah saatlerinden itibaren onlarca vatandaşın randevusunun olmasına rağmen oy verme işleminin yapıldığı Münih fuar merkezinde oy kullanmadan geri döndüğünü söyledi.

Seçmenlerin oy vermek için daha önce internet üzerinden aldığı randevuların YSK tarafından otomatik olarak değiştirildiğini ve konsolosluk görevlilerinin bu sorunlarla ilgilenmediğini belirten Kullu "Buradaki yetkililer şayet seçmenlerden habersiz olarak verilen randevulara gelinmediği taktirde oyların yanacağını söylüyor. Vatandaşlar Demirtaş için açtığımız çadırı görünce gelip bizden yardım istiyor" dedi.

'RANDEVULARI KONTROL EDİN' ÇAĞRISI

Almanya Kürt Demokratik Toplum Merkezi (NAV-DEM) yetkilileri ise seçmenlere randevularından önce YSK'nın internet sitesinden randevularını kontrol etmelerini istedi. Benzer sorunların diğer merkezlerde de yaşandığını söyleyen NAV-DEM yetkililer, seçmenlere "Oylarınıza sahip çıkın, oylarınız yanmasın" çağrısı yaparken, engellerle karşılaşan vatandaşların seçim komisyonlarından yardım isteyebileceklerini belirttiler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.