Almanya: OHAL mümkün olduğunca kısa tutulmalı

Almanya: OHAL mümkün olduğunca kısa tutulmalı

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, Türkiye'de 3 aylığına ilan edilen olağanüstü hâlin (OHAL) mümkün olduğunca kısa tutulması gerektiği çağrısını yaptı.

IŞİD karşıtı koalisyona üye ülkelerin gerçekleştirdiği toplantı için ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, OHAL kararı için "Bir kez daha darbe girişiminin Türkiye siyasetinde ne denli büyük bir etki yarattığını görüyoruz" diye konuştu.

Almanya'nın darbe girişimi sonrasındaki süreçte Türkiye'ye hukukun üstünlüğüne saygı ve orantılı tepki çağrıları yaptığını hatırlatan Steinmeier, "OHAL sadece gerekli olduğu sürece yürürlükte olmalı" dedi. Steinmeier, "Sadece darbe girişimiyle bağlantıların kanıtlanması durumunda OHAL yetkileri devreye girmeli, siyasi eğilimlerinden şüphelenilen kişilere karşı kullanılmamalı" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı, aksi bir yaklaşımın Türkiye'ye de zarar vereceği uyarısını da yaptı.

Viyana Büyükelçisi dışişleri bakanlığına çağrıldı

Bu arada Avusturya'daki Türk Büyükelçisi "ülkedeki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan yanlısı gösterilerle bağlantılarını açıklaması için" dışişleri bakanlığına çağrıldı. Avusturya Dışişleri Bakanı Sebastian Kurz, büyükelçiye Avusturya'da binlerce kişinin katıldığı gösterileri teşvik edip etmediklerinin sorulacağını kaydetti.

Kurz "Türkiye'nin gittiği yönü netleştirmek istiyoruz. İkincisi Viyana'da yapılan Erdoğan yanlısı gösterilerin çağrısının doğrudan Türkiye'den yapıldığına dair elimizde kanıt var. Tabi ki bu durum kesinlikle kabul edilemez ve bunu protesto etmek istiyoruz" dedi. (BBC Türkçe)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.