Alman Anayasa Mahkemesi aşırı sağcı NPD'yi kapatmayı görüşüyor

Alman Anayasa Mahkemesi aşırı sağcı NPD'yi kapatmayı görüşüyor

Almanya Anayasa Mahkemesi bugün aşırı sağcı ve göçmen karşıtı Ulusal Demokratik Parti (NPD) için istenen kapatma talebini görüşecek.

Anayasa Mahkemesi'ne yapılan şikayette, NPD'nin neo Nazi eğilimlere sahip bir parti olduğu savunuluyor ve "Parti ülkenin demokratik düzeni için bir tehdit" deniyor.

Başbakan Angela Merkel'in iktidardaki partisi Hristiyan Demokratlar (CDU) partinin kapatılması talebini desteklese de davaya resmi olarak müdahil olmadı.

Merkel'in sözcüsü Steffen Seibert, NPD'yi defalarca "anti demokratik, ırkçı, Yahudi karşıtı ve anayasaya aykırı bir parti" olarak nitelemişti.

Kapatma davasına karşı çıkanlar, ülke genelinde sadece 5 bin 200 üyesi bulunan NPD'nin kapatma davası sayesinde ulusal şöhret kazanacağını savunuyor.

1964'te kurulan ve Alman İmparatorluğu Partisi'nin devamı olan NPD, 2013'teki genel seçimlerde yüzde 1,3 oy almıştı. Parti şu ana kadar hiçbir seçimde yüzde 5'lik seçim barajını aşamadı.

NPD yerel seçimlerdeyse eski Doğu Almanya eyaleti Mecklenburg-Batı Pomerania'da eyalet meclisine temsilci göndermeyi başarmıştı.

Parti'nin Avrupa Parlamentosu'nda da tek bir sandalyesi bulunuyor ve parti lideri Udo Voigt NPD'yi Strazburg'da temsil ediyor.

Udo Voigt, verdiği bir röportajda Adolf Hitler için "Büyük bir devlet adamı" demişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.