Aleviler: BDP'ye sorumluluk veriyoruz

Aleviler: BDP'ye sorumluluk veriyoruz

Alevi kurum temsilcileri, BDP'nin Alevi çalıştayını düzenlemesini ve sorunla yakından ilgilenmesini takdirle karşıladıklarını belirtti.

DERSİM  - Türkiye'de Kürt sorunundan sonra en can alıcı sorunun Alevi sorunu olduğunu belirten aydınlar ve Alevi kurum temsilcileri, BDP'nin Alevi çalıştayını düzenlemesini ve sorunla yakından ilgilenmesini takdirle karşıladıklarını belirtti. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kemal Bülbül de, Alevi sorununun sorumluluğunu BDP'ye verdiklerini ifade etti. 

BDP öncülüğünde Mersin'de 16 Haziran tarihinde yapılan Alevi Çalıştayı'nda BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Alevi sorununu kendi sorunları olarak gördüklerini belirtmiş ve Alevi kurumlarının temsilcilerini dinleyerek sorunlara çözüm bulmaya çalışacaklarını söylemişti. Önümüzdeki dönemde Parlamento zemininde de Alevi yurttaşların sorunlarını gündemine alacaklarını kaydeden Demirtaş, 2 Temmuz Madımak katliamı başta olmak üzere, Çorum, Maraş ve Dersim katliamının açığa çıkarılması için çalışmalara başlayacaklarını belirtmişti. BDP'nin "Alevi Çalıştayı" girişimini samimi bulan Alevi önder ve aydınlar, BDP'nin Alevi sorununu kendi sorunu olarak görmek zorunda olduğunu belirterek, BDP içerisinde Alevilerin güçlü temsiliyetinin de olduğuna dikkat çekti.

'BDP'ye Alevi sorunu sorumluluğu veriyoruz'

Cumhuriyetin temel mantığının tek tipçi bir mantık üzerine şekillendiğini belirten Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Kemal Bülbül, AKP hükümetinin bir takım açılımlarla bunu aşma iddiasıyla yola çıktığını hatırlatarak, "Alevi açılımında gelinen sonuç bize göre Madımak Katliamını yapan katillere zaman aşımı kararı verilmesi, bu da yetmezmiş gibi Başbakan'ın bunu 'hayırlı uğurlu olsun' diyerek kutlaması ve kapılarımızın işaretlenmesidir. Resmen katliam provası yapılıyor. Aleviler açıkça tehdit ediliyor. 'Dışarıda sesinizi çıkartmayın, kontrol altındasınız' mesajı veriliyor. 'Kürt açılımı' bütün Kürt siyasetçilerinin cezaevine girmesi ile sonuçlandı. Ermeni açılımında ise Hrant Dink'in katillerine verilen cezalar, davada takınılan tavır ortada. 'Roman Açılımı'nda fukaralar yerlerinden edildi. Sulukule'yi talan ettiler. Onun için AKP'den demokratik bir gelenek bir açılım beklemek saflıktır" dedi. Bülbül, "Başbakan 'tek devlet, tek bayrak, tek dil' diyor ya son olarak da 'tek din' diyerek dilinin altındaki baklayı da çıkartmış oldu. BDP'ye Alevi sorunları ile ilgili beklentilerimizi Alevi kurum temsilcileri olarak beklentilerimizi ileteceğiz. BDP'ye Alevi sorunu ile ilgili sorumluluk veriyoruz" dedi. 

BDP'ye Alevi sorununda geç kaldığı eleştirisi

Sinemacı Kazım Öz de, AKP'nin yaptığı onlarca çalıştaya rağmen savaş ve asimilasyon eksenli bir politikadan vazgeçmeyeceğini belirtti. Alevilerin her dönem iktidarlar tarafından kandırılmak istendiğini belirten Öz, "Bazı Aleviler AKP tarafından kandırıldı. Alevilik sistemin yedeği ve Sünni mezhebi içerisinde eritmeye çalışarak karşı çıkanları da tasfiye etmeye yönelik bir politikaydı. Kürt açılımında niyetleri ne ise, 'Alevi açılımı' da aynıydı" diye konuştu. BDP'nin Alevi önderleri, aydınlar, yazar ve kurum temsilcileri ile bir araya gelme konusunda geciktiği eleştirisinde bulunan Öz, "Keşke 10 yıl önce BDP bu soruna el atsaydı. Yine de geç kalınmış olsa da bu olumlu bir adımdır. Çalıştayda Kürt, Türk, Arap Alevilerin hepsi özgün taleplerini ve sorunlarını dile getirdi. BDP bu çalıştaylara devam etmeli. Çünkü 'Alevilik nedir?', 'Alevilik bir inanç mıdır?' noktasında 30 yıl önce Kürtlerin olduğu konum ile aynı noktadayız. Şu an devlet inancımızı tartışıyor; 'Alevilik İslamiyet midir?', 'Mezhep midir?' noktasında tartıştırıyor" ifadesinde bulundu.

'CHP Alevilerin katline seyirci kalmıştır'

Halkın Emek Partisi (HEP) Kurucu üyesi Ali Göçmen de, Alevilerin bugün hakları gasp edilmiş bir toplum olduğunu söyleyerek, kendisine yapılan katliamlar ve soykırımlar konusunda Alevilerin henüz uyanmadığını ifade etti. Göçmen, "Kürtlerin ve Alevilerin bir araya gelmesi gerekiyor. HADEP'e kadar siyaset içerisinde bulundum. Aleviler uzun süre ve hala kendilerini CHP içinde tarif edebiliyorlar. Halbuki CHP Alevilerin katlinde seyirci kalmıştır. Sorunlarına derman olamamıştır. Kurdukları dernekler, vakıflar çözüm olmadı. HEP döneminde uğraşma fırsatımız olmadı. Bu sorunu da ancak demokratik bir siyaset çözer" diye konuştu. 

'Pir ve melleler yürekli olmalı'

Alevi Piri Yazar Ahmet Kılavuz da, BDP'nin geciktiğine inanmadığını ifade ederek, BDP'nin içindeki en dinamik kadroların Alevi olduğunu söyledi. Göçmen, "Özellikle milletvekili seçimlerinde 'Alevi' kimliği ile katıldılar. İlk defa Diyarbakır'da açılan cemevi açılışına katılan 11 BDP'li belediye başkanı ve milletvekilleri bulunmuştur. BDP'nin Diyarbakır'da Cemevi açması son derece memnuniyet verici olmuştur. Alevi Pirleri ile Sünni Kürt cemaatinden mellelerin, Seydaların hocaların yürekli davranması lazım. Sivil Cuma hutbelerinde Alevileri pozitif anlatmaları, Alevi dedeleri de semalarda, panellerde, cemlerde Kürtler ile ilgili yürekli söylemleri olmalı. Eğer bu ikisi yürekli bir şekilde bütün ayinlerinde, törenlerinde, kutsal günlerinde, bayramlarında Kürtlerin mücadelesini dile getirirlerse bu korku çemberi kırılır ve bu kırgınlıklar ve dargınlıklar ortadan kalkar" şeklinde konuştu.

'Alevi sorunu BDP tüzüğünde yer almalı'

Eğitmen-Yazar Doğan Munzuroğlu ise, BDP'nin yaptığı çalıştayın sonuçlarının verimli olacağına inandığını belirterek, Alevilerin dinlenmek istenmesini son derece samimi bulduklarını ifade etti. Munzuroğlu, "Aleviler kendilerini nasıl tanımlıyor noktasında yapacakları çalışmayı artık BDP'nin tüzüğüne alması gerektiğini düşünüyoruz. Aleviler ile Kürt ilişkisini masaya yatırmak lazım. Çünkü ne Alevi Kürtler, Sünni-Şafii Kürtleri yeterince tanıyor, ne de Kürt Şafii-Sünni Kürtler Alevileri tanıyor. Geçmişten kaynaklı tamamen önyargıya dayalı bir yaklaşım var. Daha önce DTK'nin yapılan inanç çalıştayları gibi bu çalıştaylar inanç açısından da önemlidir" ifadesini kullandı.DİHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum