Ala: Her sokakta, mahallede polis merkezi olacak

Ala: Her sokakta, mahallede polis merkezi olacak

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Cizre, Sur, Silopi gibi ilçeler başta olmak üzere birçok yerde polis merkezleri oluşturulacağını açıkladı.

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milliyet’e konuştu, “yeni güvenlik konseptiyle” ilgili bilgi verdi.

Ala,  “Sokak sokak, mahalle mahalle kimin sorumlu olduğu, görevlisi kim, sorumlusu kim belli olacak, böyle bir anlayışa geçiyoruz” dedi.

Sur, İdil, Cizre

“Sur’u fazla hassasiyetle korumak zorundayız. Sur’un tamamında değil, 6 mahallede operasyonlar yapılıyor. 53 mahalle var. Vatandaşlarımızın can güvenliğini, vatantaşla terörist ayrımını kesin bir biçimde yaptığımız için uzun sürüyor.

“Sur diğerlerine göre daha büyük, daha karmaşık ve tarihi kimliği var. Öbürlerine göre biraz daha uzun sürdü. İdil’de o kadar uzun sürmedi. Şu anda yüzde 70’i bitmiş durumda. 21 Mart’a kadar Sur da biter diye düşünüyorum. Ama öngörülemeyen durumlar ortaya çıkabiliyor. Çok az kaldı. Yüzde 99’u tamamlandı yüzde 1’lik kısmı kaldı.”

“Yüksekova’da Nusaybin’de Şırnak’ın merkezinde bazı mahallelerde yine bu çukurlar var. Yine barikatlar konulmuş durumda. Şimdi buralar da temizlenecek. Belli bir planlama ile yapılıyor. HDP’den seçilmiş belediyeler.

“Dargeçit’te belediyenin traktöründen bir cephanelik çıkıyor. Belediyenin iş makinesi gidip oraları kazıyor. Demokrasi içinde, vatantaşı yanınıza alarak mücadele yürütüyorsunuz. Bu uzun sürebilir vakit alabilir. Ama doğru olanı yapmak durumundayız.”

Yeni güvenlik konsepti

“Bir daha tekrar etmemesini sağlayacak güvenlik görevlerinin gözden geçirilmesi söz mevzusu. Mahallelerde yeniden polis merkezleri, önleyici güvenlik görevinin daha fazla sunulacağı polis merkezleri, bazı yerlerde korucular bazı yerlerde jandarmanın bulunma şeklini ve noktasını artırıyoruz.

“Bazı mahallelere yeni merkezler kurulacak. Sorun çıkmadan, kendini güvende hissedebilecekleri, teşkilate karşı daha kolay ulaşabilecekleri, kendilerini daha güvenlikli hissedecekleri mesafede konuşlandıracağız polis merkezlerini.

“Belli polis noktaları asayiş görevi sunacak, belli polis noktalarını da mahalleleri dikkate alarak serpiştireceğiz. Mahallerde bir hadise çıkmadan, çıktıktan sonra da anında müdahaleyi mümkün kılacak yeni bir tarz.

“İkincisi gece de görevi yalnızca devriye şeklinde değil, vatantaşın, daha görünür, hissedeceği güvenlik sağlayacak mekanizmaları oluşturuyoruz. Şimdi eskiden bekçiler vardı. Yine sokak sokak, mahalle mahalle kimin sorumlu olduğu belli olacak, işlevlisi kim sorumlusu kim, böyle bir feraseta geçiyoruz. Yani sokak sokak, mahalle mahalle güvenlik ve asayiş görevini sunacak olan ve oranın düzenini sağlayacak olan mekanizma ve kişiler belli olacak. Taşrada korucu. Jandarma bölgesinde jandarma. Bekçiler hâlâ var. Ve gece sorumluluğu üstlenecek olanlar.

“Bekçilik düzeni gibi aslında. Gece daha görünür olacak. Vatandaşın sokağında güvenlikini hissedeceği bir düzeni gözden geçiriyoruz. Ayrıca bütün bakanlıklar sosyal yarayı saracak önlemleri alıyor. Cizre’de geri geldiklerinde devleti bulacaklar.”

Bölge belediyeleri

“21 belediye başkanını görevden aldık. Soruşturma açıyoruz, inceleme başlatıyoruz. Kimin ilişkisi, yardımı, irtibatı varsa onu görevden alıyoruz.

“21 görevden alınan belediye başkanından 8’i tutuklu. Yüksekova, Suruç ve İpekyolu başkanları firarda. 46 belediyedeki il genel meclisi görevden alınmış. Suç işleme imtiyazı hiç kimsenin yoktur. İster devlet görevlisi olsun ister seçilmiş birisi olsun. İsterse de suçla mücadele eden birisi olsun.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.