AKP'ye serbest BDP'ye yasak

AKP'ye serbest BDP'ye yasak

Başbakan Erdoğan'ın bölge gezilerinde Kürtçe pankartlarla karşılandığını görmezden gelen valilik ve Emniyet Müdürlükleri, söz konusu BDP olunca yasaklarda sınır tanımıyor.

Mardin Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü, BDP Mardin İl Örgütü tarafından 9 -12 Haziran tarihlerinde Mardin ili ve ilçelerinde asmak istediği Kürtçe pankart ve afişlere "Siyasi Partiler Kanunu"nu gerekçe göstererek izin vermedi.

Kürt dili üzerindeki yasaklar devam ederken, bir taraftan da çifte standart uygulamalar dikkat çekiyor. Daha önce seçim gezilerinde bölge illerini ziyaret eden Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Kürtçe pankart ve afişlerle karşılanmıştı. Hal böyleyken Kürtçe pankart ve afiş asmak isteyen BDP'lilere ise, valilik ve emniyet müdürlükleri engel çıkarıyor. Kürtçeye bir engel de Mardin Valiliği ve Emniyet Müdürlüğü'nden geldi. BDP Mardin İl Örgütü tarafından 9-12 Haziran 2010 tarihlerinde şehrin merkezine ve ilçelerine asmak istediği Kürtçe pankart ve dövizler engellendi. Türkçe ve Kürtçe hazırlanan pankart ve afişlerde "Kültürel soykırıma, Ajanlaştırmaya, Fuhuşa, Uyuşturucuya, Asimilasyona, Yozlaşmaya Dur De!", "Dil tarihtir, Dil Kültürdür, Dil Bedendir", " Dilsiz toplum onursuz toplumdur" ve "Anadilde eğitim istiyoruz" yazılı afişlerin Türkçesine izin verilirken, Kürtçe yazılmalarına ise Mardin Valiliği ve emniyeti izin vermeyerek sakıncalı olduğuna karar verdi.

Kürtçe yasağı önündeki engel Siyasi Partiler Kanunuymuş!

Vali Vekili A.Ferhat Özen tarafından 9 Haziran 2010 tarihinde Kürtçe pankart ve afişlerin yasaklanması için onayladığı belgede, "2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu'nun 81. maddesinin c bendinde belirtilen 'Tüzük programlarının yazımı ve yayınlanmasında Türkçeden başka dil kullanamazlar. Türkçeden başka dillerde yazılmış pankartlar, levhalar, plakalar, ses ve görüntü bankları, broşür ve beyannameler kullanamaz ve dağıtamazlar. Bu eylem ve işlemlerin başkaları tarafından yapılmasına kayıtsız kalamazlar. Ancak Tüzük ve programlarının kanunla yasaklanmış diller dışındaki yabancı bir dil çevrilmesi mümkündür' hükmüne muhalefet teşkil ettiğinden dolayı bahse konu el ilanlarının dağıtılması ve afişlerinin asılmasının uygun görülmediğine karar verdi.

'Hükümetin çifte standart davranıyor'

BDP Mardin İl Başkanı Ali Aslan, devlet tarafından 24 saat Kürtçe yayın yapan bir kanalın olduğunu ancak Siyasi Partiler Kanununa aykırı diye 2 kelimelik Kürtçeye dahi tahammülsüzlük gösterildiğini söyledi. Hazırladıkları Kürtçe pankart ve afişlere getirilen yasaklamayı kınadıklarını belirten Aslan, "Hatırlatmakta yarar vardır ki, seçim dönemlerinde sayın başbakanın bölge illerindeki seçim gezileri sırasında AKP tarafından Kürtçe yazılı pankartlara herhangi bir yaptırım uygulanmazken, söz konusu BDP olunca yasaklar devreye girerek, hükümetin ikiyüzlülüğünü ve çifte standartlı davranışını açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Hükümetin böylesi bir yaklaşımı kaç aydan beridir açılım söylemleriyle ne kadar kof ve aldatıcı olduğu gerçeğini ortaya koymaktadır" dedi. /DİHA