'AKP popülist politikalarla günü kurtarmaya çalışıyor'

'AKP popülist politikalarla günü kurtarmaya çalışıyor'

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Selin Sayek Böke, 2016 Nisan Ayı Ödemeler Dengesi'ne ilişkin yaptığı açıklamada, "AKP hükümeti, adına 'reform ve vaat' dedikleri, popülist politikalarla günü kurtarmaya çalışıyor" dedi.

CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, yazılı bir açıklamayla 2016 Nisan Ayı Ödemeler Dengesi'ne ilişkin değerlendirmede bulundu.

Böke, "2016 Ocak-Nisan döneminde ihracat yüzde 7, ithalat ise yüzde 11 azaldı. Bunun sonucunda cari açık yüzde 25 azalarak 10,78 milyar dolara geriledi. Cari açıktaki düşüşe rağmen cari açığın GSYİH'ye oranı yüzde 4,5'in üzerinde. Bu oran Türkiye'nin de içinde bulunduğu 'Kırılgan Beşli' ülkelerinden Hindistan'da 1,25, Endonezya'da 2,06, Brezilya'da 3,32 ve Güney Afrika'da 4,4 olarak gerçekleşmiştir. Kısacası Türkiye 'Kırılgan Beşli' içerisinde en yüksek cari açığın GSYİH'ye oranına sahiptir. Cari açıktaki düşüş kendi başına değerlendirildiğinde Türkiye ekonomisinin kırılganlıklarının azaldığı görüşünü ortaya çıkartırsa büyük hata olur. Cari açığın düşüş sebeplerine, finanse ediliş yöntemine ve cari açığın ödeme kapasitemize oranla olduğu düzeyin uluslararası karşılaştırmasına baktığımızda Türkiye ekonomisinin yapısal sorunlarının devam ettiği açıkça gözüküyor. Cari açıktaki bu düşüş iktidarda ve politika yapıcılarda temeli olmayan bir rehavete yol açacak gibi gözüküyor, böyle olmamalı" ifadelerini kullandı.

"TURİZM SEKTÖRÜNDEKİ KRİZ CARİ DENGEYİ BOZUYOR"

2016 yılının tamamı dikkate alındığında Türkiye'nin turizm kaynaklı gelir kaybımının 10 milyar Dolar'ın üzerinde olacağının hesaplandığını kaydeden Böke, "Cari açıktaki bu düşüşün altında yatan sebep enerji fiyatlarındaki düşüş. Uluslararası piyasalarda önümüzdeki aylarda enerji fiyatlarının artması bekleniyor. Bu artışın gerçekleşmesi halinde Türkiye'nin cari açığı da aratacak demektir. Ekonomimizi uluslararası rüzgarlara teslim etmek yerine ipleri kendi elimize almalıyız. Hükümet ihracatın miktarını ve değerini arttıracak, üretimin ithalata bağımlılığını azaltacak politikalarla yapısal problemleri gidermeli ve cari açığın düşmesini kalıcı kılmalıdır. Hükümet bu yönde bir adım atmadıkça ihracat azalmaya devam eder, ithalattaki düşüş de kalıcı olamaz. Yanlış dış politika ve bir türlü alınmayan önlemler el ele turizm sektörünü vurmaya devam ediyor. Turizmde yaşanan kayıplar ülkeye giren döviz miktarını da azaltıyor. 2016 Ocak-Nisan döneminde net hizmet gelirlerinde yaşanan yaklaşık 1,6 milyar dolar azalmanın 1,3 milyar doları net seyahat gelirlerindeki azalmadan kaynaklanıyor. Turizm kan ağlıyor, bu eğilim sürdükçe cari açığı arttırıcı etki yapmaya devam edecektir. Bugün yarının iyi olacağına işaret etmiyor. 2016 yılının tamamı dikkate alındığında turizm kaynaklı gelir kaybımızın 10 milyar doların üzerinde olacağı hesaplanıyor. Sırf bu kayıp yüzünden cari açığın şimdiki düzeyinin iki katına çıkmasına yol açabilir" açıklamasında bulundu.

"YENİ BİR KALKINMA HAMLESİNE İHTİYACIMIZ VAR"

CHP'li Böke, açıklamasını şöyle sürdürdü: "Cari açığın finansmanının kalitesindeki bozulma devam ediyor. 10,78 milyar dolarlık cari açığın 6,2 milyar doları yani yaklaşık yüzde 57'si net portföy girişleri ile finanse ediliyor. Buna karşılık net doğrudan yabancı yatırımlar Ocak-Nisan döneminde yarıya indi ve cari açığın sadece 1,7 milyar dolarını finanse ediyor. Cari açık da finanse ediliş biçimi de kısa vadeli gelişmelere bağlı ve dolayısıyla sürdürülebilir değil. Bu da Türkiye'nin ekonomik kırılganlığını sürekli kılıyor. Bu yapıyı değiştirecek ekonomik reform paketlerinin oluşturulması ve bir an önce uygulamaya sokulması gerekirken, AKP hükümeti, adına 'reform ve vaat' dedikleri, popülist politikalarla günü kurtarmaya çalışıyor. Sorunlar açık, çözümler belli. İhracatın hem miktar hem de değer olarak artması için yüksek katma değerli bir üretim modeline geçiş için vakit kaybedilmemeli. Üretimin ve dolayısıyla ihracatın enerji ve ara malı ithalatına olan bağımlılığı azaltılmalı. Yatırım ortamı iyileştirilerek, tüketim temelli büyüme yerine verimli yatırım temelli büyüme modeline geçilmeli"

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.