AKP, ‘dokunulmazlık’ teklifini Meclis’e sundu

AKP, ‘dokunulmazlık’ teklifini Meclis’e sundu

AK Parti, dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik anayasa değişiklik teklifini Meclis Başkanlığı’na sundu.

Milletvekillerinin "dokunulmazlıklarının kaldırılması" ile ilgili muhalefet partileri ile yapılan görüşmelerden sonuç alamayan AKP, "dokunulmazlıkların kaldırılması" ile ilgili kendi Anayasa değişiklik teklifini Meclis Başkanlığı'na sundu. Geçtiğimiz günlerde kanun değişikliği teklifini imzaya açan AKP'nin iki maddeden oluşan teklifi, 316 AKP'li milletvekilinin imzasıyla Meclis'e sunuldu.

Anayasa'ya geçici bir madde eklenmesi öngörülen teklif, "Meclis'te, Karma Komisyonda, Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı'nda hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin başka bir işleme gerek kalmaksızın dokunulmazlığının kaldırılmasını" içeriyor. 

Sunulan bu teklifin haftaya Meclis Anayasa Komisyonu'nda ele alınası alınması bekleniyor.

HDP: AKP sandıktan çıkan iradeyi yok saymayı tercih etmiştir

AKP'nin dokunulmazlık konusundaki bu girişimine ilişkin değerlendirmede bulunan HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen ise şunları söyledi: "Dokunulmazlık konusu gerçekten suç işlemeyle mücadele amacıyla gündeme alınmış olsaydı, bu konuda hukuka uygun davranma tutarlığı sergilendir. Açıkça suç işlenmektedir. Hem milletvekili iradesi üzerinden baskı oluşturan bir yöntemle hareket edilmekte, hem de Cumhurbaşkanı'nın parlamentonun gündemini belirlemesine fırsat verilmektedir. Kazanılmış haklar konusunda geriye yürümeme ilkesi ve savunma hakkı milletvekillerinden esirgenmektedir. Her konuda çözüm yeri olarak sandığı gösterenler, söz konusu HDP'li milletvekilleri olunca sandıktan çıkan iradeyi yok sayan bir davranışı tercih etmişlerdir."

Başkanlık modelinde gidişte bir testtir 

Bilgen, "AKP'nin meydan okuması" olarak değerlendirdiği bu girişimiyle Başkanlık modeline dair arayışın testini yaptığına da dikkat çekti. Bilgen, AKP'nin bu şekilde hem parti içi durumu görmek, hem de CHP ve MHP'den hamlelerine destek bulmak konusundaki imkânlarını ölçmek istediğini kaydetti. 

Bundan sonraki süreç nasıl işleyecek? 

Teklifin kabulü, Meclis'in üye tam sayısının beşte üç (330) çoğunluğunun gizli oyuyla mümkün oluyor. Cumhurbaşkanı, Anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları, bir daha görüşülmek üzere TBMM'ye geri gönderebiliyor. Meclis, geri gönderilen kanunu üye tam sayısının üçte iki (367) çoğunluğuyla aynen kabul ederse, Cumhurbaşkanı bu kanunu halkoyuna sunabiliyor. Meclis'çe üye tam sayısının beşte üç (330) ile üçte ikisinden (367) az oyla kabul edilen Anayasa değişikliği hakkındaki kanun, Cumhurbaşkanı'nca Meclis'e iade edilmediği takdirde halkoyuna sunulmak üzere, Resmi Gazete'de yayımlanıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.