Akdoğan, işkence iddialarını sordu

Akdoğan, işkence iddialarını sordu

HDP Hakkari Milletvekili Nihat Akdoğan, Şemdinli'de gözaltına alınan kişilere işkence uygulandığına yönelik iddiaları TBMM'ye taşıdı.

Soru önergesinde "Anayasa’nın 17.maddesinde “kimseye işkence ve eziyet yapılamaz; kimse insan haysiyetiyle bağdaşmayan bir cezaya veya muameleye tabi tutulamaz” denilmesine rağmen hiçbir hukuki gerekçe sunulmadan, keyfi bir şekilde köyler basılıyor vatandaşlara köy meydanında işkenceler yapıldığı tarafımıza iletilmektedir" diyen Akdoğan, "Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinin Tekelli Köyü’ne bağlı (Tise, Melaya, Helank ve Deman) Mezralarında bir haftaya aşkındır ev baskınları devam etmektedir. Köy muhtarlarının da aralarında bulunduğu otuza yakın köylünün, köy meydanında toplatılarak ailelerinin gözü önünde işkence yapıldığı ifade edilmiştir. Aynı bölgede 3-4 günlük sorgulamadan sonra serbest bırakılan köylülerin vücutlarında işkence ve darbe izlerine rastlanmıştır. İki kişinin ise vücutlarındaki kırıklar, hastane raporlarıyla doğrulanmıştır. 17 Ekim’de yine Tekelli’ye bağlı (Tise, Melaya, Helank, Deman, Tanyolu, Oğlaklı) mezralarında birçok eve baskın yapılarak, 7 kişi gözaltına alınmıştır. Gözaltına alınan Kamuran Yılmaz adlı kişi darp edilmiş ve köylülerce hastaneye kaldırılmıştır. Bir haftadır aralıklı olarak süren bu durumdan anlaşılıyor ki; işkence artık sadece cezaevlerinde değil köy meydanlarında da yapılmaktadır. Suçsuz olduğu anlaşılan köylüler serbest bırakılmıştır. Buradan da anlaşıldığı üzere, vatandaşlara hiçbir sorgu sual yöneltilmeden işkenceye maruz kaldıkları görülmektedir" ifadelerini kullandı.

Akdoğan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya şu soruları sordu:

1-    Bugüne kadar yukarıda adı geçen köylerde işkence yapan güvenlik görevlileri hakkında bir soruşturma açılmış mıdır?

2-    Aynı bölgedeki askeri yetkililer köylülerin yerleşim alanlarına araçlarıyla gitmesine neden engel olmaktadır?

3-    Bütün bu uygulamalar ile yöre halkı cezalandırılmak mı istenmektedir?

4-    Köylerin ulaşım alanlarına kazılan hendeklerin amacı nedir ve bu hendekler ne zaman kaldırılacaktır?

5-    Hukuki hiçbir sorgulama yapılmadan, vatandaşlara hangi hukuka dayanılarak işkence yapılmaktadır?

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.