Akademisyenler: En büyük zarar, fikri söylemek değil, fikri ifade ettirmemektir

Akademisyenler: En büyük zarar, fikri söylemek değil, fikri ifade ettirmemektir

Barış isteyen akademisyenlerin yaptığı açıklamanın ardından hedef gösterilmesi ve soruşturmalar başlatılmasına ilişkin 611 akademisyen açıklama yaparak, “En büyük zarar, fikri söylemek değil, fikri ifade ettirmemektir” dedi.

2000’in üzerinde akademisyenin barış çağrısı yapmasının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümet yetkilileri akademisyenleri hedef göstermişti. Ardından Sedat Peker ve bazı ülkü ocakları akademisyenleri tehdit etmişti. YÖK, rektörlükler ve savcıların da harekete geçmesinin ardından birçok akademisyen gözaltına alınmış ve ifadelerinin alınmasının ardından serbest bırakılmıştı.

Yaşananların ardından bir araya gelen 611 akademisyen, ifade özgürlüğü bildirisi yayımlayarak, “Ülke demokrasisine verilecek en büyük zarar, fikri söylemek değil, fikri ifade ettirmemektir” dedi.

Akademisyenlerin yaptığı açıklama şöyle:

“Biz aşağıda imzası olan akademisyenler, fikir ve ifade özgürlüğü ilkesine bağlıyız ve bu ilkenin akademik yaşamın temel unsuru olduğuna inanıyoruz. Bu temelde, ülkedeki çatışma ortamıyla ilgili kişisel değerlendirmelerimizden bağımsız olarak, siyasi iradenin ve YÖK’ün çok sayıda üniversite mensubunun imzaladığı “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildiriye karşı gösterdiği tepkiyi yanlış ve kaygı verici buluyoruz.

İfade özgürlüğü olmadan demokrasi olmaz. Üniversite ve akademisyenin görevi akıl yürütme ve vicdan muhakemesi sonunda vardığı fikirleri toplumuyla paylaşmaktır. Fikrin eleştirilmesi demokrasinin, fikri ifade edenin cezalandırılması ise otoriterliğin niteliğidir. Akademisyenlerin ülke sorunlarıyla ilgili dile getirdikleri görüşlerinin siyasi irade tarafından cezalandırılmaya çalışılması, akademik özgürlüklere darbedir. Böyle darbeler herşeyden önce toplumsal gelişmeyi durdurur.

Ülke demokrasisine verilecek en büyük zarar, fikri söylemek değil, fikri ifade ettirmemektir.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.