AİHM: Cemevlerine yasal statü tanınmalı

AİHM: Cemevlerine yasal statü tanınmalı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, cemevlerine yasal statü tanınması gerektiği yönünde karar bildirdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Türkiye’de yaşayan Alevilerin tüm haklarının yerine getirilmesi; cemevlerine yasal statü tanınması yönünde karar verdi.

AİHM, Türkiye Cumhuriyeti’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin din özgürlüğü hakkını belirleyen 9’uncu ve ayrımcılığı yasaklayan 14’üncü maddelerinin açık ihlalini tespit etti.

AİHM Büyük Daire’nin verdiği kararda, Alevi vatandaşlarının ibadet yerleri (cemevleri) ve bu yerlerin mali desteklerinin devlet tarafından sağlanması konusunda yapılan başvuruyu haklı buldu.

AİHM kararında, “devletin dini inançlara karşı tarafsızlık ilkesine aykırı davrandığı ve dini kamu hizmeti alanının ihlal edildiği” ifade edildi.

Karar, AİHM’nin 17 yargıçlı Büyük Dairesi tarafından alındığı için temyiz yolu kapalı.

Ne olmuştu?

Türkiye Cem Vakfı Başkanı İzzettin Doğan ve 202 kişinin 31 Ağustos 2013 tarihinde AİHM’e başvurması ile başlayan süreç, 25 Kasım 2014’te Büyük Daire’nin davayı görmesi ile devam etmiş ve 3 Haziran 2015’te ilk dava burada başlamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.