Ahmet Türk: Kadının etkili olmadığı toplumlarda demokratik gelişme yaşanmaz

Ahmet Türk: Kadının etkili olmadığı toplumlarda demokratik gelişme yaşanmaz

Mardin Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk, kadın, erkek eşitliği üzerinde inşaa etikleri siyasetle medeni ve çağdaş bir toplum oluşturmaya çabaladıklarını söyledi.

YÜKSEKOVA HABER

MARDİN - Büyükşehir Belediyesi Kadın Politikaları Daire Başkanlığı, Genel Sekreter Yardımcıları, daire başkanları ve birim müdürlerine yönelik “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme ve Stratejik Planlama” konulu eğitim programı düzenledi. Büyükşehir Belediyesi meclis salonunda düzenlenen programda, eğitim Yardımcı Doç. Dr. Özgün Akduran ve Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme Uzmanı Metehan Gültaşlı tarafından verildi.  Programa, Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Ahmet Türk ve Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Baran İlhan katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Eş Başkanı Ahmet Türk, toplumun ortaya çıkmasıyla birlikte kadınlara beli bir rolün biçildiğini ve bu anlamda bir algının oluşturulduğunu belirterek, “Kadınların yapacağı şeyler, erkeğin yapacağı şeyler birbirinden ayrılmış. Mesela geçmişten bu güne kadar kadının mutfakta çalışması gibi bir rol biçilmiş. 50 yıl öncesine kadar bu toplumda kadının şoförlük yapması acayip karşılanırdı ve toplum bunu hazmedemiyordu. Biz siyaseten bu rollerin değişmesi ve kırılmanın yaşanması için mücadele ediyoruz. Kadın erkek eşitliği üzerinde siyaset yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Tarihsel olarak kadın üzerinde yaratılan algının doğru olmadığını ve tüm işlerde kadının eşit bir şekilde çalışma hakkının olduğunu vurgulayan Türk, “Bu algının kırılmasıyla ancak demokratik bir geleceği oluşturabileceğimize inanıyoruz. Günümüzde geri kalmış ülkelere baktığımızda, eğer kadın toplumsal yaşamda aktif yer alamıyorsa o toplum asla demokratik bir geleceğe sahip olamaz ve demokrasiyi geliştiremez. Bugün Ortadoğu’ya baktığımızda çok farklı süreçlerin yaşandığı ve gerçekten bir vahşetin yaşandığını görüyoruz. Bunun esas nedenlerinden biri toplum içinde kadının bir rolünün olmamasından kaynaklıdır. Bu nedenle demokrasi, adalet ve eşitlik açısından bir kırılmanın yaşandığını Ortadoğu’da görüyoruz. Buda çatışmalı süreçlerin, faşizan, bazı diktatöryal oluşumların ortaya çıkmasına neden oluyor” diye konuştu.

img_1883.jpg

‘Kadınlar rolünü oynamazsa toplumların gelişme şansı yok’

Türk, kadın, erkek eşitliği üzerinde inşa ettikleri siyasetin medeni ve çağdaş bir toplumu yaratmaya dönük bir anlayış olduğunu vurgulayarak, “Bu açıdan pozitif bir anlayış olarak değerlendiriyoruz. Çünkü kadın rolünü oynamadığı zaman toplumun gelişme şansı yok. Erkek egemenliğinin yaşandığı bir toplumda her zaman vahşetlerin yaşanacağı durumlarla karşı karşıya kalabiliriz” şeklinde konuştu.

Ortadoğu’da birçok ülkede kadının oy hakkı yok

Batılı demokrasi anlayışlarında cinsiyet ayrımcılığı ve farklılık anlayışının olmadığını söyleyen Türk, İsveç, Norveç, Hollanda, Danimarka gibi ülkelerde toplumların belli bir düzey yakaladığını ve burada toplumların eşitlik rolünü çok rahat oynayabildiklerine değinerek, ancak Ortadoğu toplumlarında bu eşitliğin olmadığını ve birçok ülkede kadınların daha da oy hakkına sahip olmadığına dikkat çekti.

‘Cinsiyet farkı yaratılmadan bütçe oluşturulmalı’

“Adalet ve eşitliği nasıl sağlayabiliriz?” diyen Türk, bu anlamda hem yerelde hem de genel bütçelerin eşitlik ve adalet sistemi üzerine inşa edilmesi gerektiğinin altını çizerek, cinsiyet farkı yaratılmadan bir bütçe oluşturulması gerektiğini vurguladı.

Türk, bundan sonraki süreçlerde kadının toplum içinde rolünü daha iyi oynayacağına inandığını belirterek, sorunların çözümünde, insani ilişkilerde, medeni ilişkilerde çözümleyici rolünü oynaması gerektiğinin altını çizdi.

Türk’ün konuşmasının ardında program, Yardımcı Doç. Dr. Özgün Akduran ve Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme Uzmanı Metehan Gültaş verilen “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme ve Stratejik Planlama” eğitim programı başladı.

Eğitim programında, Toplumsal Cinsiyet ve Temel Kavramlar, Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme, Stratejik Belgelerle Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinin Entegre Edilmesi, Türkiye’de Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Bütçeleme Çalışmaları konuları başlıklar halinde anlatıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.