Ağır hasarlı evlerinde yaşamaya devam ediyorlar

Ağır hasarlı evlerinde yaşamaya devam ediyorlar

Sokağa çıkma yasağının kısmen kaldırıldığı Yüksekova’da, birçok vatandaş kalacak yeri olmadığı için birçok vatandaş da evlerinden ayrılmanın zorluğu nedeniyle, kötü koşullara aldırmadan ağır hasarlı evlerinde yaşamayı göze alıyor.

BİLAL TİNAR / YÜKSEKOVA HABER

YÜKSEKOVA – Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde 13 Mart tarihinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı 78 günün ardından kısmen kaldırılırken, yasak nedeniyle ilçe dışına göç etmek zorunda kalan binlerce vatandaşın ilçeye dönüşü devam ediyor.

Çatışmaların yoğun yaşandığı mahallelerde bulunan evlerini görmeye giden vatandaşlar enkaz yığını ile karşılaşırken, birçok vatandaş enkaz altında kalan eşyalarını kurtarmaya çalışıyor.

i-6-034.jpg

Aylar sonra evine dönen bazı vatandaşlar ise ağır hasara rağmen evlerinde kalmayı tercih ediyor. İlçenin Cumhuriyet Mahallesinde yaşayan ve evi yoğun hasar gören 65 yaşındaki Yusuf Tinar, elektrik ve su sıkıntısına aldırmayıp evinden ayrılmıyor.

Soğuk ve uzun geceleri mum ışığında geçiren Yusuf Tinar, sabahın ilk ışıklarıyla beraber bahçesinin önünde odun semaveri kurarak çayını demliyor. Gün boyu bahçesinin önünden ayrılmayan Tinar’a, mahalleye gelen vatandaşlar da eşlik ediyor. Çay tadında sohbetlerin döndüğü ortamda, akşam saatlerine kadar misafir eksik olmuyor.

i-1-20160603230154.jpg

İlçede yasağın kaldırıldığı ilk günden beri hasar gören evinde kaldığını belirten Tinar, “Evimin önünde oturuyorum, bahçemde geziyorum. Evim dışında hiçbir yerde keyfim gelmiyor. Evimden ayrı kalmak bana zor geliyor. Su ve elektrik sıkıntısı var. Kendimize başka yerlerden su ve yiyecek getiriyoruz. Abdest almak için dışarıdan su getiriyoruz. Koşulların düzeltilmesini ve herkesin evine dönmesini istiyoruz” dedi.

i-3-455.jpg

Aynı mahallede bulunan tek katlı evinden hiç ayrılmadığını kaydeden 66 yaşındaki Halit Öztorun ise, evinin büyük hasar gördüğünü belirterek, “İmkanım olursa evimi yıkmamaya çalışırım. Onarmaya uğraşırım. Sabaha kadar elektrik ve su olmadan evde kalıyorum. Kendime tahin, domates, peynir gibi yiyecekler alıyorum. Pencereler olmadığı için üşüyorum. Herhangi bir gelirim yok. Hastayım ve tedavi görüyorum. Bu evde 5 kişi yaşıyoruz. 2 öğrenci de okutmaya çalışıyorum. Bu evi tekrar inşa edecek gücüm yok”sözlerini kullandı.

i-4-186.jpgi-5-079.jpgi-2-966.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.