AB'nin Esad'dan kurtulma çabaları başarısızlığa mahkum'

AB'nin Esad'dan kurtulma çabaları başarısızlığa mahkum'

European Council on Foreign Relations analiz merkezinin raporunda, AB yöneticilerine Moskova ve Tahran arasını gerginleştirmemeleri, diplomatik görüşmeler yoluyla onları Suriye'deki şiddete karşı mücadeleye odaklanmaya ikna etmeleri tavsiye ediliyor.

Raporda yer alan ifadelere göre, Rusya ve İran'la doğru diyaloğun kurulması AB'ye, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın siyasi arenadan çekilmesini sağlama fırsatı veriyor.

Raporu hazırlayan Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi Danışmanı Ellie Geranmayeh, "AB yönetimi Rusya ve İran arasına nifak sokmaya çalışmamalı. AB, sadece bu iki ülkeyle yakın işbirliğiyle Suriye’de iktidarın değişmesini sağlayabilir. Ne Moskova, ne de Tahran tek başlarına AB’ye Esad rejiminden kurtulma konusunda yardımcı olamaz" dedi.

ECFR’in teklif ettiği eylem mekanizmasının başarısızlığa mahkum olduğunu belirten İran-Rusya ilişkileri uzmanı Mahmud Şuri, "İran ve Rusya’nın Suriye duruşu, son yıllardaki yakın işbirliği sonucu birlik oldu, ülkelerimiz ortak çıkarlara sahip. Ayrıca Moskova ve Tahran, Batı’nın Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’a yönelik duruşunu, bölgedeki terörizm ve şiddete karşı mücadele yöntemlerini çok iyi biliyor. Bu yüzden AB’nin İran ve Rusya arasına nifak sokma ve ülkelerimizin Suriye duruşunu değiştirme çabalarının etkisiz olduğunu düşünüyorum” dedi. (Sputnik)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.