ABD ve Irak'tan Musul açıklaması

ABD ve Irak'tan Musul açıklaması

ABD Başkanı Obama, Musul'un IŞİD'den mutlaka geri alınacağına inandığını belirterek, "Bu yıl sonunda Musul'la ilgili daha ileri adımları göreceğimizi ümit ediyorum" dedi. Irak Başbakanı İbadi de, bugün Musul'u almak için savaşıyoruz" dedi.

BM Genel Kurulu toplantılarına katılmak üzere New York'ta bulunan Obama, Irak Başbakanı Haydar El İbadi ile yaptığı ikili görüşmenin ardından ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.

İbadi ile en son bir yıl önce yüz yüze görüştüğünü hatırlatan Obama, bu süreçte Irak halkı ve güvenlik güçlerinin IŞİD ile mücadelede büyük bir ilerleme kaydettiğini vurguladı.

Obama, Irak'ın koalisyon üyesi ülkelerle koordinasyon halinde çalışmaya devam ettiğini dile getirdi. Sputnik'in haberine göre, Musul'un IŞİD'den geri alınması için yapılacak operasyonla ilgili İbadi'yle görüştüklerini aktaran Obama, "Bu yıl sonunda Musul'la ilgili daha ileri adımları göreceğimizi ümit ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.

'MUSUL'UN GERİ ALINACAĞINDAN EMİNİM'

Obama, operasyon kapsamında ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon güçlerinin, Irak güvenlik birimleri ve Peşmerge unsurlarının ortak koordinasyonu ile Musul'un geri alınacağından emin olduğunu ifade etti.

Sadece Musul'un geri alınması değil, kentin onarımı ve sakinlerinin güvenliği için atılması gereken adımlara da hazırlık yaptıklarını bildiren Obama, "Yerlerinden olmuş halka gıda, barınma ve acil insani yardım anlamında gerekenleri temin edeceğiz" diye konuştu.

Irak'ta IŞİD ile mücadele kapsamında hâlâ atılması gereken birçok adım olduğuna işaret eden Obama, gerekli kaynakların sağlanması için Kongre'ye başvuracaklarını ve diğer ülkelerin desteğini isteyeceklerini sözlerine ekledi.

'IŞİD SADECE IRAK İÇİN DEĞİL TÜM DÜNYA İÇİN TEHDİT'

İbadi de IŞİD'in sadece Irak için değil, tüm dünya için büyük bir tehdit olduğuna dikkati çekti. Musul'un kurtarılması çalışmalarına değinen İbadi, "İki yıl önce Bağdat'ı geri almak için IŞİD'le savaşıyorduk, bugün ise onların (Irak'taki) son kalesi Musul'u almak için savaşıyoruz" açıklamasını yaptı.

Başbakan İbadi, birkaç ay içinde Musul'u IŞİD'den kurtarmayı ümit ettiklerini anlattı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.