ABD Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar istiyor

ABD Kuzey Kore'ye yeni yaptırımlar istiyor

Kuzey Kore'nin uzun menzilli füze denemesinin ardından acil toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Pyongyang yönetimini kınadı ve yeni yaptırımların hazırlanacağını açıkladı.

ABD'nin New York kentinde düzenlenen acil toplantı sonrasında, Kuzey Kore'nin füze denemesini 'BM kararlarının açık biçimde ihlali' olarak niteledi.

ABD'nin BM Büyükelçisi Samantha Power Kuzey Kore yönetimi ve lideri Kim Jong-un'a karşı atılacak adımlardan bahsederken "BM sert yaptırımlarla karşılık verecek. Artık işler eskisi gibi olmayacak" dedi.

Japonya'nın BM Büyükelçisi ise mevcut yaptırımların Kim Jong-un'u cayırmaya yetmediğini, yeni yaptırımların şart olduğunu ifade etti.

BM Güvenlik Konseyi'nin Kuzey Kore'ye yönelik yeni yaptırım kararları alması için, Konsey'in 5 daimi üyesinin de onayı gerekiyor.

Çin: Tansiyon düşürülmeli

Daimi üyelerden Çin'in yeni yaptırım önerisine nasıl yaklaşacağı henüğz belli değil.

Çin'in BM Büyükelçisi Liu Jieyi acil toplantının ardından, BM'deki meslekdaşlarından daha ılımlı bir açıklama yaparak, "BM'nin alacağı kararların tansiyonu düşürmeye, nükleer silahlardan arınmaya ve müzakereleri teşvik etmesi gerekir" dedi.

Daimi üyelerden Rusya ise makul bir çözüme ulaşılmasıyla Kuzey Kore'de ekonomik çöküntünün önüne geçilebileceğini ifade etti.

Rusya'nın BM Büyükelçisi Vitaly Çurkin, Kuzey Kore ile yeniden müzakere masasına oturulması gerektiğini ifade etse de Kuzey Kore'nin son füze denemesini "son derece mantıksız" olarak niteledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.