ABD ile ilişkiler durabilir

ABD ile ilişkiler durabilir

Azerbaycan parlamentosuna, Amerika Birleşik Devletleri’yle tüm ilişkilerin durdurulmasını öngören yasa tasarısı sunuldu.

18 Aralık tarihinde ABD Kongresi'ne Azerbaycan’daki insan hakları ihlalleri sebebiyle yaptırım uygulanmasıyla ilgili tasarı sunulması, Azerbaycan tarafından tepki gördü. Azerbaycan Milli Meclisi Hukuk Politikaları ve Devlet Yapılanması Komitesi Başkan Yardımcısı Rövşen Rızayev Azerbaycan parlamentosuna, Amerika Birleşik Devletleri’yle tüm ilişkilerin durdurulmasını öngören yasa tasarısı sundu. Tasarıda ABD’nin bazı kurumlarının Azerbaycan’a karşı çifte standart uyguladığı ve Azerbaycan’ı etki altına alarak iç ve dış siyasetine müdahale etmeye çalıştıkları belirtildi.

Tasarıda Azerbaycan'ın Uluslararası Güvenlik Yardım Programı çerçevesinde Afganistan'daki operasyonlara katılımının durdurulması, ABD'nin Azerbaycan üzerinden askeri ve diğer amaçlı yük taşımacılığının durdurulması, ABD’nin AGİT Minsk Grubu eş başkanlığına son verilmesi gibi konular yer alıyor.

Ayrıca tasarıda Bakanlar Kuruluna ve özel sektör temsilcilerine Azerbaycan'ın devlet kurumları ile ABD şirketleri arasındaki tüm ilişkilerin gözden geçirilmesi, ABD şirketleri ile yapılmış anlaşmalara son verilmesi ve yeni ticari ilişkilerin kurulmasından kaçınılması tavsiye edildi.

18 Aralık tarihinde ABD Helsinki Komisyonu Başkanı Chris Smith'in hazırladığı, Azerbaycan’daki insan hakları ihlalleri sebebiyle Azerbaycan hükümetinin üst düzey üyelerine vize verilmemesini öngören yasa tasarısı ABD Kongresi’ne sunulmuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.