AB zirvesi bütün liderleri memnun etmedi

AB zirvesi bütün liderleri memnun etmedi

Bratislava'daki AB zirvesi bütün liderleri memnun etmedi. İtalya ve Macaristan Başbakanları mülteci kriziyle ilgili önerileri yetersiz buldular.

27 üye ülkenin devlet ve hükümet başkanlarının katılımıyla Slovakya'nın başkenti Bratislava'da yapılan Avrupa Birliği (AB) zirvesinde alınan sonuçlar farklı yorumlandı. Çok sayıda politikacı ve uzman AB'deki sürekli krizin atlatılması yolunda ilk başarının kaydedildiğini ancak yapılan açıklamaları somut önlemlerin izlemesi gerektiğini belirtti. Almanya Başbakanı Angela Merkel Bratislava'da alınan sonuçların ‘uzun bir yolda atılmış ilk adım olduğunu' söyledi.

Büyük Britanya'nın katılmadığı zirve buluşmasında liderler önümüzdeki ayların çalışma programı üzerinde mutabakat sağladılar. Başbakan Merkel AB'nin geleceğinden umutlu olduğunu söylerken, İtalya ve Macaristan'dan sert eleştiriler geldi.

İtalya ve Macaristan memnun kalmadı

İtalya Başbakanı Matteo Renzi Twitter üzerinden yayınladığı mesajda, ‘ileri adım ama kısa, çok kısa bir adım, yetmez' derken Renzi durum değişmediği müddetçe İtalya'nın bir şey olmamış gibi davranmasının doğru olmayacağını ve Bratislava'da daha önceki buluşmalara benzer görüşlerin dile getirildiğini söyledi. Mülteci kriziyle mücadelede İtalya'nın taleplerinin dikkate alınmamasından yakınan İtalya Başbakanı Renzi, “Ya mültecileri ülkelerinde tutabilmek için Kuzey Afrika ülkeleri ile işbirliği anlaşmaları imzalanır, ya da krizle mücadelede vakit kaybedilmekte olduğu itiraf edilir” dedi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban Bratislava zirvesinde başarı kazanılamadığını öne sürdü. Orban, ‘Brüksel'in göç politikasının değiştirilememiş olmasının başarısızlığa işaret ettiğini' dile getirdi.

‘Fransa ve Almanya'daki seçimlerden önce önemli kararlar çıkmaz'

Siyasal bilimci Richard Youngs zirvenin sadece bir sürecin başlangıcı olduğunu belirterek, “Zirvede sadece Britanya'nın AB'den ayrılmasının olumsuz sonuçlarının görüşülmemiş olması olumlu bir gelişmedir”, dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.