692 bin üniversite mezunu işsiz var

692 bin üniversite mezunu işsiz var

TÜİK verilerine göre eğitimli işsiz sayısı yıllar itibarıyla artış gösteriyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'na (TÜİK) göre, 692 bin üniversite mezunu işsiz var. İşkur’a kayıtlı 355 bin üniversiteli işsizden 6 bin 266’sı yüksek lisans mezunu, 263’ü ise doktoralı olduğu belirtildi. 

Üniversite sınavlarına giren bir milyondan fazla genç, iyi eğitim alacağı bir üniversiteyi hayal ediyor. Yarın Bakış'tan İsa Yazar'ın haberine göre, üniversite diplomalı yüz binlerce genç ise iş bulamama sıkıntısı yaşıyor. TÜİK’in 2015 yılı verilerine göre, üniversiteli işsiz sayısı 692 bin. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı istatistikleri eğitimli işsizler ordusunun her geçen gün arttığını ortaya koyuyor. İşkur’a kayıtlı işsizlerden 186 bini lisans, 163 bini önlisans, 6 bin 266’sı yüksek lisans mezunu, 263’ü ise doktoralı.

İşsizler kervanına katılanlar arasında Türkiye’nin en iyi üniversitelerinden mezun olup yine en iyi üniversitelerinde yüksek lisans ve doktora yapanlar bile var. Eğitimli işsiz sayısı 2014 yılına göre 86 bin kişi artarken, bazı alanlarda eğitimli işsizlik oranı yüzde 20’ye kadar çıkıyor. İş bulamayan eğitimli nüfus son çareyi yurt dışına gitmekte görüyor. Ancak bunu gerçekleştirebilenlerin sayısı da sınırlı.

İş bulmak için İŞKUR’un kapısını çalan üniversite mezunu sayısı da bir hayli yüksek. Kurumun açıkladığı resmi verilere göre 163 bin 2 yıllık meslek yüksek okulu ile 186 bin 4 yıllık fakülte mezunu iş sahibi olmak için İŞKUR’un kapısını çalmış durumda. Benzer şekilde yüksek lisans yapan 6 bin 266 kişi ile doktorasını tamamlamış 263 kişi de işe yerleşmek için kurumdan medet umuyor. 

TÜİK verilerine göre eğitimli işsiz sayısı yıllar itibarıyla artış gösteriyor. 2014 yılına göre 86 bin kişi artan eğitimli işsizlerin oranı yüzde 11 ile yüzde 10,3 olan genel işsizlik seviyesinin de üzerinde seyrediyor. Bazı alanlarda bu oran yüzde 20’ye kadar çıkıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.