5 ayda 18 çocuk işçi yaşamını yitirdi

5 ayda 18 çocuk işçi yaşamını yitirdi

İSİG'in yayınladığı rapora göre bu yılın ilk 5 ayında 18, son üç buçuk yılda ise 194 çocuk işçi yaşamını yitirdi.

İş Sağlığı ve İşçi Meclisi (İSİG), Türkiye'de çocuk işçilere yönelik hazırladıkları raporun ayrıntılarını kamuoyu ile paylaştı. Rapora göre, Türkiye'de bu yılın ilk 5 ayında en az 18, son 3 buçuk yılda ise en az 194 çocuk işçi yaşamını yitirdi. Çocuk işçilerin yarısının tarım diğer yarısının da sanayide çalıştığı bilgisine yer verilen raporda, devletin çocukların çalışma haklarının korumadığına dikkat çekildi.

Devletin çocuk işçi sağlığı ile ilgili bir çalışma yapmadığına vurgu yapılan raporda, "Öyle ki çocuk işçi ölümlerine dair de çelişkili açıklamalarda bulunmaktadır. Örneğin eski Çalışma Bakanı Faruk Çelik bir önergeye verdiği cevapta 2013 yılında 21 ve 2014 yılında 16 çocuğun çalışırken yaşamını yitirdiğini belirtip bu sayının 2002-20014 yılları arasında 127 olduğunu açıklamıştır. Devlet ya çocuk işçiliğin durumunu bilmiyor ya da doğruyu söylemiyor ya da her ikisi de. İSİG Meclisi olarak son üç buçuk yılda en az 194 çocuğun çalışırken yaşamını yitirdiğini açıklıyoruz" denildi. 

Raporda, 2013 yılında çalışırken yaşamını yitiren hiçbir göçmen çocuk tespit edemediğine, 2014 yılında 5, 2015 yılında 12, 2016 yılında ise 2 Suriyeli çocuk olmak üzere toplamda 19 Suriyeli çocuğun iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğine işaret edildi. Genel olarak çocuklar içinde iş cinayetlerinin yüzde 9,8'inde Suriyeli çocuklardan oluştuğu belirtildi. 

Raporda öne çıkan diğer ayrıntılar şöyle: 

"* Çocuk işçilerin en az yarısı tarımda yaşamını yitirmiştir. Bu durumun bir yönünü tarımın çökertilmesi ve aile emeği içinde görmeliyiz. 

* İnşaat, metal, ticaret, konaklama, gıda ve tekstil işkollarında da hatırı sayılır oranda çocuk işçi çalışmaktadır. 

* Özellikle eğitim dışında kalan çocukların yaşamı daha da zorlaşmaktadır. TÜİK'in 2013 yılı açıklamasına göre okula devam etmeyen çocuklar için haftalık fiili çalışma süresi 54,3 saat ile Türkiye ortalamasının üstündedir. Üçte birine işyerinde yemek verilmemektedir. Yüzde 36'sının haftalık izni, yüzde 89'nun yıllık izni yoktur. Ve İSİG Meclisi olarak tespitlerimize göre daha fazla iş cinayetine maruz kalmaktadır.

* İş cinayetlerinde yaşamını yitiren çocukların yüzde 16'sı kız çocuğu/genç kadındır. Bu oran genel olarak iş cinayetlerinde tespit ettiğimiz kadın işçi ölümünün iki katıdır.

* Son üç buçuk yılda en az 194 çocuk işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi." 

Yıllara göre yaşamını yitirenlerin sayısı şu şekilde:

"2013 yılında en az 59 çocuk işçi, 2014 yılında en az 54 çocuk işçi, 2015 yılında en az 63 çocuk işçi, 2016 yılının ilk 5 ayında ise en az 18 çocuk yaşamını yitirdi."

Son 3,5 yılda iş cinayetlerinde yaşamını yitiren çocukların yaş dağılımı şu şekilde: 
"6 yaşında 2 çocuk, 7 yaşında 2 çocuk, 8 yaşında 3 çocuk, 9 yaşında 4 çocuk, 10 yaşında 7 çocuk, 11 yaşında 3 çocuk, 12 yaşında 7 çocuk, 13 yaşında 14 çocuk, 14 yaşında 15 çocuk, 15 yaşında 30 çocuk, 16 yaşında 49 çocuk, 17 yaşında 58 çocuk. "

*Son 3,5 yılda çocuk işçiler en çok tarım, inşaat, metal ve ticaret işkolunda yaşamını yitirdi.

Çocuk işçi ölümlerinin işkollarına göre dağılımı ise şu şekilde: 

"Tarım, Orman işkolunda 98 çocuk, İnşaat, Yol işkolunda 24 çocuk, Metal işkolunda 16 çocuk, Ticaret, Büro, Eğitim, Sinema işkolunda 14 çocuk, Konaklama, Eğlence işkolunda 7 çocuk, Gıda, Şeker işkolunda 7 çocuk, Tekstil, Deri işkolunda 6 çocuk, Taşımacılık işkolunda 5 çocuk, Belediye, Genel İşler işkolunda 5 çocuk, Petro-Kimya, Lastik işkolunda 3 çocuk, Çimento, Toprak, Cam işkolunda 2 çocuk, Madencilik işkolunda 1 çocuk, İletişim işkolunda 1 çocuk, Sağlık, Sosyal Hizmetler işkolunda 1 çocuk, Enerji işkolunda 1 çocuk, Çalıştığı işkolunu belirleyemediğimiz 3 çocuk." 

* Son üç buçuk yılda en az 31 kız çocuğu/genç kadın ve 163 oğlan çocuğu/genç erkek yaşamını yitirdi.

* Son üç buçuk yılda çocuk işçiler en çok Adana, Urfa, İstanbul, Antep, Konya ve Manisa'da yaşamını yitirdi.

Türkiye'de kentlere göre çocuk iş cinayetleri şu şekilde: 

"18 ölüm Adana'da, 12 ölüm Şanlıurfa'da, 10 ölüm İstanbul'da, 9 ölüm Gaziantep'te; 8 ölüm Ankara'da, 6 ölüm Konya ve Manisa'da, 5 ölüm Bursa, Hatay, Kayseri, Kocaeli ve Mardin'de, 4 ölüm Antalya, Balıkesir, Erzurum, Kahramanmaraş ve Mersin'de, 3 ölüm Ağrı, Aksaray, Aydın, Düzce, Elazığ, Isparta, İzmir, Karaman, Kırıkkale, Malatya, Samsun, Tekirdağ ve Yozgat'ta, 2 ölüm Batman, Bolu, Denizli, Diyarbakır, Gümüşhane, Muğla, Muş, Osmaniye, Sakarya, Sivas, Şırnak, Uşak ve Van'da, 1'er ölüm ise Bartın, Bingöl, Burdur, Çanakkale, Çorum, Edirne, Eskişehir, Giresun, Hakkari, Kırklareli, Kilis, Rize, Siirt, Tokat ve Yalova." 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.