24 akademisyen gözaltına alındı

24 akademisyen gözaltına alındı

Barış İçin Akademisyenler’in kalıcı barış ve müzakere çağrısı yaptığı bildiriye imza atan akademisyenler gözaltına alındı. Kocaeli’nde 21 Bolu’da ise üç akademisyen gözaltına alındı.

Barış İçin Akademisyenler grubunun “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildirisini imzalayan Kocaeli Üniversitesi’nden 21, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden (AİBÜ) üç akademisyen gözaltına alındı.

Kocaeli: 21 gözaltı

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı yürüttüğü soruşturma kapsamında, “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamak” ile “örgüt propagandası yapmak” suçlamalarından 21 akademisyen hakkında gözaltı kararı alındı.

Gözaltına alınan 19 akademisyen Kaşgaldere’deki Kocaeli Emniyet Müdülüğü’ne götürüldü.

Gözaltına alınan akademisyenlerin isimleri şöyle:

Doç. Dr. Aynur Özuğurlu, Doç Dr. Burcu Yakut Çakar, Yrd. Doç Dr. Derya Keskin, Doç. Dr. Gül Koksal, Doç. Dr. Güven Bakırezer, Doç. Dr. Hakan Koçak, Yrd. Doç. Dr. Hülya Kendir, Prof. Dr. Kuvvet Lordoğlu, Prof. Dr. Mehmet Cengiz Erçin, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Rauf Kesici, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ruhi Demiray, Prof. Dr. Nilay Etiler, Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu, Doç. Dr. Özlem Özkan, Prof. Dr. Ümit Biçer, Prof. Dr. Veli Deniz, Doç. Dr. Yücel Demirer, Prof. Dr. Zelal Ekinci.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Senatosu, akademisyenler hakkında soruşturma başlatıldığını duyurmuştu.

Bolu: 3 gözaltı

Bolu’da ise Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nden Ülkü Güney, Selime Güzelsarı ve Barış Kılıçbay adlı akademisyenlerin evleri polis tarafından basıldı.

Evlerinde ve fakültedeki odalarında arama yapılan akademisyenler emniyete götürüldü.

AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Hayri Coşkun, bildirinin içeriğinin devlete karşı olmasının anlam taşıdığını söylemişti.

Coşkun, “Bu bildiriyi onaylamamız, kabul etmemiz mümkün değil. Akademisyenlerimizin böyle bir bildiriye imza atması da kabul edilebilir bir durum değil. Haklarında mevzuata göre gerekli soruşturmalar başlatıldı, yürütülecek” dedi.

Prof. Dr. Coşkun, üniversiteden emekli bir profesörün de bildiriye imza attığını, hukukçularla görüştüğünü, onunla ilgili bir işlem yapamadıklarını da eklemişti.

Ne olmuştu?

Barış İçin Akademisyenler grubunun “Bu suça ortak olmayacağız” başlıklı bildirisine Türkiye’den 89 üniversiteden 1128 akademisyen imzalamış, bildiri 11 Ocak’ta da açıklanmıştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Aydın müsveddeleri” sözleriyle akademisyenleri hedef göstermesinin ardından YÖK “gereği yapılacaktır” diyerek harekete geçmişti.

Birçok üniversite ise bildiriye tepki gösteren açıklamalar yayınlamıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu da dün bildiriye imza atan ve İstanbul’da görev yapan akademisyenler hakkında resen soruşturma başlatmıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.