22 yıldır tutuklu olan İlhan Çomak yine tahliye edilmedi

22 yıldır tutuklu olan İlhan Çomak yine tahliye edilmedi

22 yıldır tutuklu yargılanan İlhan Çomak, bugün yeniden hakim karşısına çıktı. Duruşmada, mahkeme bir kez daha Çomak’ın tahliye talebini reddetti.

“Bölücü faaliyetlerde bulunma” suçlamasıyla 21 yaşında tutuklanan ve 22 yıldır tutuklu olan, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararıyla yeniden yargılanan İlhan Çomak, bugün yeniden hakim karşısına çıktı.

Çağlayan Adliyesi’ndeki 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hakim karşısına çıkan Çomak’ın davasını, Özgürlükçü Hukukçular Derneği ve Çağdaş Hukukçular Derneği avukatları, Halkların Demokratik Partisi ve Cumhuriyet Halk Partisi milletvekilleri ile çok sayıda sanatçı, sivil toplum örgütü takip etti. Çomak ailesi de tahliye umuduyla adliyedeydi.

“Bu kadar ağır cezayı hak edecek bir şey yapmadım”

Çomak savunmasında, yaklaşık 23 yıldır hapiste olduğunu ve yapmadığı suçlarla yargılandığını hatırlatarak tahliyesini talep etti.

“Bu kadar ağır cezayı hak edecek bir şey yapmadım,” diyen Çomak, maruz kaldığı işkenceleri anlattı.

Gözaltında maruz bırakıldığı işkencelerden sonra kendisine zorla tutanak imzalattırıldığını, savcılıktaki ifadesinde bunu belirtmesine rağmen polis fezlekelerinin iddianamede kullanıldığını ifade eden Çomak;  “orman yakmak” iddiasıyla yargılanmasıyla ilgili olarak da, yangınların yaşandığı yerlere polisler tarafından götürülerek ellerine benzin bidonu tutuşturulduğunu anlattı.

Orman yakmak dışında Bingöl’deki olaylara katıldığı da iddia edilen Çomak, iddiaların gerçeği yansıtmadığını ve bahsi geçen eylemlerle ilgisi olmadığını söyledi.

“Adalet istiyorum”

Çomak, Devlet Güvenlik Mahkemesi ve Özel Güvenlik Mahkemeleri’nde yargılandıktan sonra Ağır Ceza Mahkemeleri’nde yargılandığını belirterek, şunları söyledi:

“21 yaşında hapse girdim 43 yaşındayım gerçekten yapmadığım olaylardan dolayı tutukluyum. Buna artık hakkıyla bir nokta konulmasını istiyorum. Sadece adalet istiyorum özgürlüğümü istiyorum ve artık şiirlerimi dışarda yazmak istiyorum.”

Avukat Aydınkaya: Adil yargılama yok

Çomak’ın avukatı Fırat Aydınkaya ise mahkeme heyetinin Çomak’a geçmiş yıllardaki duruşmalarda verilen ifadeleri tekrar okunmasının adil yargılamayla uyuşmadığını söyledi.

Aydınkaya okunan deliller AİHİM’in ‘dosyadan çıkarın’ dediği dosyalar olduğunu anımsatarak, “Siz bu dosyaları müvekkilin yüzüne tekrar okudunuz ve bu şekilde yeniden yargılama değil tekrar yargılama oldu. Bu da adil yargılama ilkesine aykırı oldu,” dedi.

Dosyadaki bütün delillerin filtre yapmaksızın okunmasının “hayal kırıklığı” olduğunu söyleyen avukat Aydınkaya, tanıkların dinlenmesini talep ederek, Çomak’ın tahliyesini talep ettiğini, yeniden yargılamanın ancak böyle mümkün olduğunu ifade etti.

Tahliye talebi reddedildi

Mahkeme, duruşmaya verdiği aranın ardından kararını açıkladı ve dosyadaki delilleri gerekçe göstererek tahliye talebini reddetti.

Duruşma, 1 Haziran’a ertelendi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.