'18 yaş çok erken'

'18 yaş çok erken'

Kimsesiz ve istismara uğrayan çocukların kaldığı yurtlarda barınma yaşının 21'e yükseltilmesi için kampanya başlatıldı.

Kimsesiz veya istismara uğrayan çocukların koruma altına alındığı yurtlarda barınan gençler 18 yaşına girdikten sonra yurtlardan ayrılmak zorunda kalıyorlar. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı yetiştirme yurtlarında yetişen gençlerin 18 yaşından sonra yurttan ayrılmalarının erken olduğunu söyleyen Hayat Sende Derneği, yurtlardan ayrılma yaşının 21’e yükseltilmesi için kampanya başlattı. 

18 yaşında yurttan ayrılmanın gençleri birçok riskle karşı karşıya getirdiğini söyleyen Kampanya sözcüsü Hasan Oğuzhan Aytaç, “2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ve 5395 sayılı Çocuk Koruma Kanunu kapsamında haklarında bakım tedbiri bulunan çocuklar kamuoyunda yuva ve yurtlarda yetişen çocuklar olarak bilinir. Bunlara ayrıca koruyucu aile modelinde yetişen çocuk ve gençleri de eklemek gerekli. Korumadan ayrılanlara ilişkin istatistik yayınlanmıyor ama tahminlerimize göre her yıl ortalama 700 ila 1.000 genç korumadan ayrılıyor. Bizler Hayat Sende Derneği olarak mevzuatta Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın korumadan ayrılan gençlerin hayata uyumu konusunda takip yükümlülüğü varken, bunun uygulamada tam olarak işlemediğini görüyoruz. Himaye onayıyla çocukların bakım sürelerinin uzatılmasında da uygulamada sıkıntılar olduğunu görüyoruz” dedi.

“YURTLARDAN AYRILMA YAŞI 21 OLMALI”

Yurtlardan ayrılma yaşının 21 olması gerektiğini söyleyen Hayat Sende Derneği sözcüsü Abdullah Oskay, şöyle konuştu:

“Birleşmiş Milletler 21 yaşına kadar herkesin çocuk sayılması gerektiğini söylerken, Türkiye’de ise 18 yaşında gençlerin yetiştirme yurtlarından ayrılması çocukların hayatta kalma koşullarını zorluyor. Bizde Türkiye’deki bu gerçekliği değiştirmek amacıyla yola çıktık. Gelişmiş birçok ülkede bugün korumadan ayrılma yaşı 21 ve hatta birçoğunda da 25’e çıkarılması gündemde. Mısır’da da korumadan ayrılma yaşı 21 oldu. Bizim de hedefimiz yurtlardan ayrılma yaşının 21’e çıkarılmasını sağlamak. Bu amaçla da hem bir imza kampanyası hem de toplumsal sahiplenmeyi artırmak için sosyal medya üzerinden iletişim kampanyası tasarladık ve bir haftadır yoğun bir şekilde kampanyayı sürdürüyoruz. Herkesin bu kampanyaya destek vermesini bekliyoruz.”

“YURTLARDAN ERKEN AYRILAN BİRÇOK GENÇ BİZE ULAŞTI”

Hayat Sende Derneği olarak koruma altındaki çocuk ve gençlerle çok yakın çalışmalar gerçekleştiren bir sivil toplum örgütü olduklarını söyleyen Oskay, ”Birçok gençle korumadan ayrıldıktan sonra da görüşmelerimiz, çalışmalarımız olmakta. Gençlerin birçoğu bizlere korumadan ayrıldıktan sonra bir boşluğa düştüklerini, kimi zaman çok hazırlıksız yakalandıklarını, sosyal hayata uyum sağlamakta zorlandıklarını, iş gücü piyasasına erişimde ayrımcılığa uğrayıp sıkıntı yaşadıklarını dile getiriyorlar. Biz de aslında düzenlediğimiz kampanyayla kamuoyunun korumadan ayrılan gençlerin sorunları üzerine daha fazla kafa yormasını ve önce toplumsal sahiplenmenin sağlanarak, kamu karar alıcılarının bu süreci gelişmiş ülkeler örneğinde olduğu gibi yeniden ele almalarını amaçlıyoruz. Kampanyayı 10 gün önce başlatmamıza rağmen kampanyanın ilk haftasında konu TBMM’de ele alındı. Bunun hemen ardından uzun zaman önce korumadan ayrılan gençler için kurulması planlanarak mevzuata konulan ama aktif olarak çalışmayan Bakım Sonrası Rehberlik Hizmetleri Birimleri aktif hale getirilmeye başlandı. Bu çok önemli bir kazanım. Bundan sonraki hedefimiz de korumadan ayrılma yaşının 21’e çekilmesi için acilen kamu karar alıcılarının düzenleme yapmasını sağlamaktır. Ayrıca bugün itibariyle devletin koruma yurtlarında 17.000 çocuk ve genç bulunmaktadır. Bu çocuk ve gençlerin 4.600’ü koruyucu aile bakım modelinde hayata hazırlanıyor. Geriye kalanlar Çocuk Evi, Sevgi Evi, Çocuk Destek Merkezi, Çocuk Köyü gibi kurumlarda yer almaktadır. Bu çocuklar biyolojik aileleri yanında korunup bakılamayan, ihmal, istismar gibi nedenlerle koruma altına alınan çocuklardır” sözleriyle aktardı.

HACI BİŞKİN / RADİKAL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.