14 yıllık çocuk oyunu Çankaya'da yasak Yenimahalle'de serbest!

14 yıllık çocuk oyunu Çankaya'da yasak Yenimahalle'de serbest!

Yenimahalle'de sahnelenme izni alan çocuk oyunu 'Kayıp Satranç Taşlarım" Çankaya'da 'sakıncalı' bulundu.

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ilk ve ortaöğretim okullarında 2002’den bu yana sahnelenen “Kayıp Satranç Taşlarım” adlı çocuk tiyatrosu oyunu Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “sakıncalı” bulundu.

İlçe Komisyonu, “Tiyatro oyununun izlenmesi ile ilgili eğitim bilimi açısından sakınca bulunduğundan söz konusu talep uygun görülmemiştir” diyerek, oyunun ilçedeki okullarda sahnelenmesine izin vermedi. Ancak komşu ilçe Yenimahalle Milli Eğitim Müdürlüğü, aynı oyuna “Türk milli eğitiminin genel amaç ve temel ilkelerine uygun olduğu, öğrencilerimizin sosyo-psikolojik gelişimleri açısından sakınca içermediği” gerekçesiyle izin verdi.   

Tiyatrocu Serap Gültekin, kendisinin yazdığı “Kaybolan Satranç Taşlarım” adlı çocuk oyununu Milli Eğitim Bakanlığı’na izniyle yıllardır ilk ve ortaöğretim okullarında oynuyordu. Oyunu bu yıl da sergileyebilmek için Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvurdu. Çankaya Milli Eğitim Müdürlüğü Komisyonu, 10 Kasım 2015’te toplandı. Beş öğretmen ve bir şube müdüründen oluşan komisyon, “Oyunun izlenilmesi ile ilgili eğitim bilimi açısından komisyonumuzca sakınca bulunmuştur. İlkokul bir, iki, üç sınıflarda oyunun sergilenmesi için gerekli izinlerin verilmesinde sakınca olduğuna dair raporumuzun onaylanmasını takdirlerinize arz ederiz” kararına vardı. Şube Müdürü Yaşar Gezgin de 18 Kasım’da Gültekin’e verdiği yanıtta, “Tiyatro oyununun izlenmesi ile ilgili eğitim bilimi açısından komisyonumuzda sakınca bulunduğundan söz konusu talep uygun görülmemiştir” dedi. 

KOMŞU İLÇEDE İZİN VERİLDİ

Çankaya’da “sakıncalı” bulunan oyuna, komşu ilçe olan Yenimahalle Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 3 Aralık 2015’te izin verildi. Milli Eğitim Müdürü Murat Dirican’ın kaymakamlığa gönderdiği yazıda, “Oyunun Türk milli eğitiminin genel amaç ve temel ilkelerine uygun olduğu, öğrencilerimizin sosyo-psikolojik gelişimleri açısından sakınca içermediği tespit edildiğinden, okul müdürlüğününün denetim ve sorumluluğunda, başvuru dosyasındaki metne sadık kalınması kaydıyla, gönüllülük esasına göre okul öncesi ve ilkokul öğrencilerine eğitim-öğretimi aksatmayacak şekilde  sahnelenmesi uygun görülmektedir” denildi. Aynı şekilde oyun 2002’de Ankara, 2006’da Etimesgut ve Sincan, 2007’de Afyon ve Antalya’daki okullarda sergilenebilmişti. 2010’da ise Türkiye Satranç Federasyonu tarafından uygun bulunmuştu.  

Gültekin’in avukatı Ahmet Toköz, kararın iptali için idare mahkemesine başvurdu. Toköz, dilekçesinde, “Tiyatro oyununun idare tarafından ‘sakıncalı’ olarak damgalanması daha özgürlükçü bir anayasa umut ettiğimiz şu günlerde kaygılarımızı arttırmış sakıncalı sanat eserleri dönemi mi başlıyor sorusunu sormamıza neden olmuştur” dedi.

Oyuncu Serap Gültekin, oyunda, satranç kuralları gereği bir “Şah” karakterinin olduğunu, karakterlerden birinin “Burası benim sarayım / Her istediğimi yaparım” şeklinde bir çocuk şarkısı söylediğini belirterek, “Acaba bu şarkıdan ötürü mü sakıncalı bulundu?” diye soruyor. Gültekin, “Şube müdürüyle konuştum. ‘Açıklama yapmıyorum, benim okullarıma güvenerek mi tiyatro yapıyorsunuz’ dedi. Evet, ben 2002 yılında bu yüzden vergi mükellefi oldum. Bir açıklama yapmadıkları için yorumda bulunamıyorum” dedi.

'İDEOLOJİK YAKLAŞMIYORUZ'

Şube Müdürü Yaşar Gezgin ise “İçerikle ilgili olarak sakıncalı bulmuş olabiliriz. Biz Milli Eğitim Temel Kanunu’nda belirtilen amaç ve ilkelere uygun olup olmadığına bakarız. Ona hizmet eden bir içerik yoksa onay vermiyoruz. Yapılan tüm başvuruları kabul etmek zorunda değiliz. Fakat biz her sınıfımızda bir piyes oynansın istiyoruz” dedi. Oyunda “saray” ifadesi geçtiği için yasaklama getirilmiş olabileceği iddiasına ilişkin Gezgin, “Bunlar karalama amaçlı ithamlar. Biz ideolojik yaklaşmıyoruz” dedi.

İSMAİL SAYMAZ / RADİKAL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.