10 Binden Fazla Kadın Kanser Taramasından Geçti

10 Binden Fazla Kadın Kanser Taramasından Geçti

Manisa’da son 4 yılda 11 bin 743 kadın KETEM tarafından kanser taramasından geçirilirken, 114 kadın, hiçbir şikayeti olmadan kanser veya kanser öncüsü bulgulara sahip olduğunu öğrendi.

MANİSA - Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Hekimi Dr. Gül Yorgancıgil kanserin modern zamanlara has bir hastalık olmayıp yüzyıllardır var olan bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, bugün dünya nüfusundaki artış ve insanların yetmişli, seksenli, hatta doksanlı yıllarını yaşamaları ve tanı tekniklerinin gelişmesi ile geçmişe oranla daha sık görülmektedir. Uluslar arası kanser araştırmaları kurumu projeksiyonlarına göre, Dünya Sağlık Örgütü 2030 yılında kanser patlaması yaşanacağını belirtmektedir. Yeni kanser tanısı konan hasta sayısının 27 milyona yükseleceği ve bu kişilerin yarıdan fazlasının da öleceği tahmin edilmektedir. Ülkemizde her yıl 90 bin kişi kanser nedeniyle yaşamını yitirmektedir” dedi.

HER 8 KADINDAN BİRİ MEME KANSERİ

Kanser taramasının, ‘Kanseri, tedavisinin çok daha kolay ve etkili olabildiği erken evrelerde yakalamak için test ve muayene yapılmasıdır’ diyen Yorgancıgil, “Taramalar sağlıklı görünen ancak risk altındaki yaş grubu kadınlarda yapılır. Kadınların en çok görülen, en çok öldüren ancak taramalarla önlenebilir kanserleri meme ve rahim ağzı kanseridir. Özellikle ülkemizde meme kanserinde erken tanının daha fazla teşvik edilmesi gerekmektedir. Ülkemizde her 8 kadından birisinin meme kanseri olduğu belirlenmiştir. Hastaların yüzde 40’ı geç teşhisten dolayı ölmektedir” şeklinde konuştu.

Manisa KETEM’in merkez Yunusemre ilçesinde hizmet verdiğini anlatan Yorgancıgil, “Manisa merkezin toplam nüfusu 338 bin 553, toplam il nüfusu ise bir milyon 379 bin 484’tür. Bilindiği gibi KETEM’ler 250 bin nüfusa hizmet vermek üzere kurulmuş merkezlerdir. Manisa KETEM’in yer aldığı Manisa’nın merkez toplam nüfusu ise 338 bin 533’tür” dedi.

Manisa KETEM’in taradığı kadın sayısının 2010 yılı için 2 bin 289, 2011 yılı için 2 bin 473 ve 2012 yılı için 3 bin 289, 2013 yılı için ise 3 bin 692 olduğunu söyleyen Yorgancıgil, “338 bin 533 kişinin yaşadığı merkezde 50-69 yaş grubunda bulunan kadın sayısı 27 bin 946’dır. Meme Kanseri ulusal tarama standartlarına göre bu hedef nüfusun iki yıl içinde yüzde 70’ine ulaşılabilmesi için taramadan geçirilmesi gereken kadın sayısı yıllık olarak 9 bin 781’dir. 2010-2013 yılları arasında taraması yapılan kadınların 38’inde çok erken evrede meme kanseri tespit edilmiş ve ivedilikle tedaviyle buluşturulmuşlardır. Meme kanserinde erken tanı iki konuda çok önemlidir. Birincisi ve daha önemlisi erken evrede yakalanan meme kanserinin günümüz şartlarında tedavi şansı ileri evreye göre daha yüksektir. İyi merkezlerde yaklaşık yüzde 90’dır ve hastaların yaşam süresi uzamaktadır. İkincisi ise erken evre meme kanserinde memenin tamamının alınması yerine sadece kanserli dokunun alınması ve bunu takiben radyoterapi verilmesi ile hastanın memesinin tamamı alınmadan tedavinin tamamlanması şansı ileri evreye göre çok daha yüksektir. Tedavisi en kolay olan erken evredeki meme kanserleri hiçbir belirti göstermez. Bu nedenle meme kanserinin erken teşhis tanısı için kadınların risk grubu yaşlara geldiklerinde hiçbir şikayeti olmasa da ailesinde kanser olmasa bile meme filmlerini çektirmeleri gerekmektedir. Meme filmleri iyi merkezlerde yorumlandığında yaklaşık 2 ila 7 yıl öncesinden muayene eden doktorun bile eline gelmeden çok önce yüzde 80-90 oranında kanseri yakalamakta ve hala dünyada altın standart bir uygulamadır” şeklinde konuştu.

Rahim ağzı kanseri taramalarından da bahseden Yorgancıgil, “Manisa KETEM’in taradığı kadın sayısı 2010 yılında bin 702, 2011 yılında bin 838 ve 2012 yılında 6 bin 360, 2013 yılında ise 5 bin 239 kadındır. 338 bin 533 kişinin yaşadığı merkez ilçede 30-65 yaş grubunda bulunan kadın sayısı 75 bin 775’tir. Bu nüfusun ulaşılması gereken yüzde 70’i 53 bin 43’tür.

2010-2013 kasım ayına kadar merkezimizde taraması yapılan 11 kadında rahim ağzı kanseri çok erken evrede tespit edilmiş olup, 65 kadında da kanser öncüsü bulgu saptanarak takibe alınmıştır” dedi.

Kapıların 7/24 açık olduğun ve ücretsiz olarak hizmet verdiklerinin altını çizen Yorgancıgil, merkeze başvurmak için illa bir şikayetin olmasına gerek olmadığını söyledi. erken teşhisin hayat kurtardığına dikkat çeken Yorgancıgil, risk grubundaki tüm kadınları merkeze davet etti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.